وقتی دمای بدنتان بالاتر از حد طبیعی باشد، دچار تب می شوید. تب در اغلب موارد به عنوان یک عارضه خطرناک در نظر گرفته نمی شود، اما بروز آن در دوران بارداری، ممکن است برای جنین در حال رشد، خطرناک باشد. در این مقاله، شما اطلاعاتی در مورد نشانه، عوارض و علل ایجاد تب بدست خواهید آورد. همچنین درمورد خطرات تب در دوران بارداری و تاثیر آن بر روی جنین و راههای پیشگیری از تب در دوران بارداری مطالبی ارائه می شود. جهت دسترسی به بخشهای مختلف مقاله می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.
علائم تب در دوران بارداری
میانگین دمای بدن، معمولاً در حدود 37 درجه سانتیگراد است، اما ممکن است دمای بدن در طول روز تغییر کند با اینحال بالا رفتن جزئی دمای بدن لزوماً به معنای تب نیست. دماهای گفته شده در نواحی زیر به عنوان تب در نظر گرفته می شوند:
- زیر بغل یا پیشانی: دمای 37.4 درجه سانتیگراد و بالاتر
- دهان: دمای 38 درجه سانتیگراد و بالاتر
- مقعد یا گوش: 38.3 درجه سانتیگراد و بالاتر
بیشتر بدانید: مشاوره و معاینات قبل از بارداری
علائم تب از جمله موارد زیر است:
- خستگی
- سرگیجه
- تهوع
- احساس سرمای شدید
- احساس سرما و گرما به طور متناوب
- تعریق
عوارض تب در دوران بارداری
تب ها معمولاً نشانه وجود یک بیماری جدی نیستند، اما ممکن است بروز تب در دوران بارداری با عوارضی همراه باشد. در صورت بروز هر یک از علائم زیر در دوران بارداری به پزشک مراجعه کنید:
- عدم کاهش تب
- تشنگی شدید
- ادرار کم
- ادرار تیره
- گیجی
- کرامپ های (گرفتگی های) شدید
- مشکلات تنفسی
- کاهش حرکت جنین
علل بروز تب در زنان باردار
تب، واکنش بدن برای مقابله با عفونت است. برخی از دلایل احتمالی تب عبارتند از:
- سرماخوردگی
- آنفلوانزا در بارداری
- عفونت گوش
- عفونت تنفسی
- عفونت کلیه
- عفونت ادراری در بارداری
- عفونت واژن در بارداری
اگر شما به این بیماری مبتلا شده اید باید توسط پزشک متخصص کامل معاینه شوید تا علل بروز آن مشخص شود. پیشنهاد ما به شما خانم دکتر منیژه جوانمرد خوشدل جراح و متخصص زنان است. ایشان در ریشه یابی علت دقیق بیماری شما همراهتان هستند. شما می توانید در صورت نیاز، برای دریافت وقت ویزیت با شماره 77714405-021 تماس حاصل فرمایید.
درمان تب در زنان باردار
تشخیص علت اصلی برای درمان تب بسیار مهم است. پزشک با توجه به علت ایجاد تب، داروهای مختلفی را تجویز می کند.
آنتی بیوتیک ها
اگر تب در اثر یک عفونت باکتریایی به وجود آمده باشد، معمولا آنتی بیوتیک توسط پزشک تجویز می شود. به طور کلی، مصرف اکثر آنتی بیوتیک ها در دوران بارداری بی خطر است. با این حال، پزشک تنها با ارزیابی میزان ریسک و تعیین مقدار مصرف، می تواند این داورها را تجویز کند. به یاد داشته باشید که به هیچ عنوان سرخود برای درمان تب بدون تجویز پزشک آنتی بیوتیک مصرف نکنید چون دچار عوارض مصرف آنتی بیوتیک در دوران بارداری مثل سقط جنین و ناهنجاری های مغزی خواهید شد.
داروهای ضد ویروسی
در صورت مشاهده علائم آنفولانزا در دوران بارداری، باید سریعا به پزشک مراجعه کنید. داروهای ضد ویروسی تجویز شده، باید ظرف مدت 48 ساعت پس از مشاهده اولین علائم مصرف شوند.
داروهای غیرنسخهای
زنان باردار نباید ایبوپروفن مصرف کنند. بر اساس یک مطالعات انجام شد، مصرف ایبوپروفن در سه ماهه دوم بارداری می تواند باعث کم شدن وزن نوزاد هنگام تولد شود. استفاده از ایبوپروفن در سه ماهه دوم و سوم نیز، ممکن است منجر به ابتلا کودک به آسم شود. با این حال، مادران باردار در صورت لزوم می توانند از استامینوفن استفاده کنند. به نظر می رسد استامینوفن ایمن ترین مسکن در دوران بارداری است.
درمانهای خانگی
درمان های خانگی مانند استراحت و نوشیدن مایعات به مقدار زیاد، در کاهش علائم تب و کوتاه شدن دوره بسیاری از بیماری ها موثر است. اسید فولیک یکی از مکمل های مهم در دوران بارداری است که خطر ابتلای نوزدان به نقص لوله عصبی را کاهش می دهد.
مطالعه ای بر روی زنانی که درست قبل از بارداری یا در اوایل بارداری دچار تب شده بودند، انجام شد. نتایج این مطالعه نشان داد احتمال تولد نوزادانی با نقص لوله عصبی در مادرانی که روزانه کمتر از 400 میکروگرم اسید فولیک مصرف می کنند، بسیار بالاست. با این حال، به دلیل تاثیر منفی بیماری های دوران بارداری بر جنین در حال رشد، قبل از اقدام به هر گونه درمان خانگی، باید به پزشک مراجعه کنید.
اگر به هر دلیلی عوارض تب در شما ظاهر شد حتما به پزشکان متخصص در درمان این ناراحتی در دوران بارداری مراجعه کنید. خانم دکتر منیژه جوانمرد خوشدل جراح و متخصص زنان، زایمان و نازایی بهترین روش درمانی را برای شما انتخاب خواهند کرد. شما می توانید در صورت نیاز، برای دریافت وقت ویزیت با شماره 77714405-021 تماس حاصل فرمایید.
بیشتر بدانید: ویتامین ها و مکمل های ضروری در دوران بارداری
آیا تب در دوران بارداری خطرناک است؟
براساس مطالعات انجام شده، تب در دوران بارداری ممکن است با افزایش احتمال بروز اختلالات مادرزادی و اوتیسم مرتبط باشد. با این حال، تحقیقات در این زمینه تا کنون بی نتیجه بوده است. در ادامه، اثرات احتمالی تب بر روی جنین در حال رشد مورد بررسی قرار می گیرد.
اختلالات مادرزادی
مطالعات صورت گرفته نشان می دهد، با بروز تب در سه ماهه اول بارداری، ممکن است احتمال ابتلای نوزادان به شکاف دهانی (لب شکری)، نقایص مادرزادی قلب و نقص لوله عصبی در حدود 5/1 تا 3 برابر را بالا ببرد هر چند، این مطالعات فاقد شواهد کافی، برای اثبات هر گونه ارتباط بین تب و اختلالات مادرزادی بوده است.
براساس گزارشها احتمال تولد نوزادانی با نقص لوله عصبی در مادرانی که در دوران بارداری دچار تب شده اند، حداقل دو برابر دیگر مادران است. اما شواهد نشان می دهد مصرف میزان مشخصی از اسید فولیک در دوران بارداری این خطر را کاهش می دهد.
اوتیسم
در یکی از مطالعات ارائه شده، رابطه بین تب در دوران بارداری و اوتیسم، مخصوصا در سه ماهه دوم بارداری، نشان داده شده است.
این مطالعه نشان داد در صورت بروز تب های مکرر، جنین با احتمال بیشتری به اوتیسم مبتلا می شود. با این حال، با مصرف داروهای ضد تب در دوران بارداری، این احتمال کم می شود.
آیا تب باعث سقط جنین می شود؟
حدود 20 درصد از بارداری ها با سقط جنین ناخواسته پایان می یابند. تب لزوماً باعث سقط جنین نمی شود، اما ممکن است نشانه ی عفونت باشد. عفونتهای بارداری به احتمال زیاد، باعث سقط جنین می شوند.
در یکی از مطالعات براساس نتایج ارائه شده، 15 درصد از سقط جنین های زودرس و 66 درصد از سقط جنین های دیررس در اثر ابتلا به عفونت رخ می دهند.
این ارقام بدین موضوع اشاره دارند که احتمال سقط جنین در اثر تب در دوران بارداری بسیار پایین است. اما اگر به هر دلیلی سقط جنین ناخواسته داشتید نگران بارداری بعد از آن نباشید. فقط کافیست زیر نظر پزشک متخصص این دوران را طی کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه می توانید مقاله شرایط بارداری بعد از سقط جنین را مطالعه کنید.
راههای پیشگیری از تب در دوران حاملگی
پیشگیری از تب اجتناب ناپذیر است، اما می توان احتمال ابتلا به بیماری را به روشهای زیر کم کرد:
- ترزیق آمپول آنفولانزا
- شستشوی مکرر دست ها
- خودداری از تماس نزدیک با افراد بیمار
سخن پایانی
تب ها معمولاً به معنی وجود یک مشکل جدی نیستند، اما اگر خانم بارداری دچار تب شد باید حتما به پزشک مراجعه کند تا علت اصلی آن مشخص شود. براساس برخی از تحقیقات، تب در دوران بارداری عوارض و خطراتی را برای مادر و جنین به همراه دارد اما اگر پزشک تجربه کافی در درمان تب داشته باشد خطری متوجه مادر و جنین نمی شود.
با این حال، تب در دوران بارداری اجتناب ناپذیر است و اگر خانم باردار به تمام توصیه های پزشک معالج خود گوش دهد عارضه منفی ای برای جنین و مادر وجود نخواهد داشت.
در انتها اگر سوالی در مورد تب در دوران بارداری دارید آن را در بخش نظرات زیر همین مقاله با ما در میان بگذارید. سوالات شما توسط خانم دکتر جوانمرد پاسخ داده می شوند.