هیسترکتومی واژینال: مزایا – عوارض و مراقبتهای بعد از عمل

هیسترکتومی واژینال

جراحی هیسترکتومی به عمل برداشتن رحم زنان گفته می شود. هیسترکتومی برای درمان بیماری های مختلفی مانند سرطان رحم، آندومتریوز، خونریزی های غیر طبیعی واژن و درمان بارداری های خارج رحمی استفاده می شود. جراحی هیسترکتومی انواع مختلفی دارد. هیسترکتومی واژینال یکی از انواع هیسترکتومی است که در این مقاله می خواهیم در مورد آن صحبت کنیم. در ادامه با ما همراه باشید. برای دسترسی سریع به تیترهای مقاله می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.

هیسترکتومی چیست؟

همان طور که گفته شد، هیسترکتومی نوعی جراحی برای برداشتن رحم زنان است که با انجام آن چرخه قاعدگی زنان تمام و دیگر باردار نمی شوند. عمل هیسترکتومی به علت های مختلفی انجام می شود. با توجه به نوع علت، هیسترکتومی می‌تواند شامل برداشتن بافت ها و دیگر اندام های بدن از جمله لوله های فالوپ (لوله رحم) یا تخمدان ها باشد.

انواع هیسترکتومی

با توجه به علت جراحی و شرایط بیمار یکی از جراحی های زیر برای بیمار تجویز می شود:

هیسترکتومی توتال یا هیسترکتومی کامل

طی جراحی هیسترکتومی توتال کل رحم و دهانه رحم برداشته می شوند. این روش نسبت به سایر روش ها به دوران نقاهت طولانی تری نیاز دارد. (تقریبا شش هفته تا دو ماه برای بهبودی زمان نیاز است.)

هیسترکتومی ساب توتال

این روش جراحی شامل برداشتن دو سوم بالایی رحم و باقی گذاشتن دهانه رحم است. زنانی که نتیجه آزمایش پاپ اسمیر آن ها طبیعی و نرمال است، این روش را انتخاب می کنند چرا که بعد از عمل مشکلات جنسی کمتری دارند.

هیسترکتومی رادیکال

در جراحی هیسترکتومی رادیکال، رحم، دهانه رحم، بخش بالایی رحم برداشته می شوند. این روش معمولا برای درمان سرطان های پیشرفته توسط پزشک تجویز می شود.

انواع هیسترکتومی

روش های جراحی هیسترکتومی

هیسترکتومی با توجه به شرایط بیمار از طریق روش های مختلفی مانند شکم، واژن و دستگاه لاپاراسکوپی قابل انجام است. این که کدام روش توسط پزشک برای بیمار تجویز شود، به عواملی مختلفی بستگی دارد. روش های جراحی هیسترکتومی عبارتند از:

  • هیسترکتومی شکمی: هیسترکتومی شکمی شامل ایجاد برش روی شکم به صورت عمودی و افقی است که در مواردی که رحم بسیار بزرگ است و یا چسبندگی وجود دارد، استفاده می شود.
  • هیسترکتومی لاپاراسکوپیک (با استفاده از دستگاه لاپاراسکوپی)
  • هیسترکتومی واژینال

بیشتر بخوانید: چسبندگی بعد از عمل هیسترکتومی چه عوارضی دارد؟

هیسترکتومی واژینال

این نوع هیسترکتومی به طور کامل از طریق واژن انجام می شود. خیلی از افراد به دلیل عدم ایجاد برش و زخم روی شکم، این نوع هیسترکتومی را انتخاب می کنند. هیسترکتومی واژینال در مقایسه با هیسترکتومی شکمی هزینه کمتر و دوره نقاهت راحت تری دارد. در طی انجام عمل هیسترکتومی واژینال جراح از طریق واژن رحم را از تخمدان ها، لوله های فالوپ، بخش بالایی واژن و بافت همبند اطراف واژن جدا می کند.

هیسترکتومی واژینال در چه مواردی تجویز می شود؟

خونریزی های شدید قاعدگی

تغییر در هورمون ها، عفونت، ابتلا به سرطان و یا فیبروم ها باعث خونریزی های شدید قاعدگی می شوند. اگر استفاده از دارو موثر نباشد، برای درمان این مشکل، هیسترکتومی واژینال انجام می شود.

فیبروم های رحمی

فیبروم های رحمی توده هایی غیر سرطانی در دیواره رحم هستند که گاهی با درد و خونریزی های غیر طبیعی همراهند. البته برای درمان فیبروم های رحمی بزرگ از هیسترکتومی شکمی استفاده می شود.

سرطان

هیسترکتومی بهترین روش درمانی برای انواع مختلفی از سرطان ها مانند سرطان رحم، سرطان تخمدان ها و حتی سرطان دهانه رحم است. اغلب سرطان ها با هیسترکتومی شکمی قابل درمان هستند، اما در برخی موارد، در افراد مبتلا به سرطان اندومتر یا سرویکس، هیسترکتومی واژینال موثر است.

سرطان و هیسترکتومی واژینال

افتادگی رحم

افتادگی رحم در زنان پس از زایمان طبیعی و یائسگی شایع است و با مشکلاتی مانند دشواری در حرکت روده یا دشواری در ادرار کردن همراه است. هیسترکتومی واژینال معمولا برای کاهش علائم این عارضه کمک کننده است. (پیشنهاد می کنم برای اینکه در این زمینه اطلاعات بیشتری داشته باشید مقاله افتادگی لگن (پرولاپس اندام های لگن) را در سایت بخوانید.

آندومتریوز

آندومتریوز بیماری است که باعث رشد بافت رحم بیرون از رحم و ضخیم شدن دیواره و درد و خونریزی شدید می شود. در بعضی موارد برای درمان بیماری آندومتریوز هیسترکتومی واژینال ضروری خواهد بود.

خانم دکتر جوانمرد به عنوان یکی از بهترین متخصصان زنان، زایمان و نازایی در شرق تهران هستند. برای انجام جراحی هیسترکتومی می توانید به خانم دکتر منیژه جوانمرد خوشدل مراجعه کنید. برای کسب اطلاعات و رزرو نوبت با شماره 77714405-021 تماس بگیرید.

عمل هیسترکتومی واژینال چگونه انجام می شود؟

برای انجام عمل هیسترکتومی واژینال فرد به طور کامل بیهوش می شود. در بعضی موارد با توجه به وضعیت فرد از داروهای بی حسی نخاعی برای انجام هیسترکتومی واژینال انجام می شود. برای انجام این عمل، جراح و متخصص زنان برشی در واژن ایجاد می کند تا بتواند به رحم دسترسی پیدا کند. سپس با استفاده از ابزار جراحی، رحم را از تخمدان ها، لوله های فالوپ و بافت همبند جدا می کند. به جز مواردی که احتمال سرطان رحم وجود دارد، معمولا جراح زنان برای برداشتن رحم، آن را به تکه های کوچکتر تقسیم می کند.

بعد از انجام این عمل ممکن است تا دو روز در بیمارستان بستری باشید و احتمالا درد و عفونت هم خواهد داشت. درد و عفونت از عوارض شایع هیسترکتومی واژینال است، بنابراین مصرف بعضی از داروها بعد از عمل از درد و بروز عفونت پیشگیری می کند.

بیشتر بخوانید: دکتر خوب برای عمل هیسترکتومی

نحوه انجام عمل هیسترکتومی واژینال

عوارض هیسترکتومی واژینال

هیسترکتومی واژینال نسبت به سایر انواع هیسترکتومی معمولا کم خطرتر است، اما با این حال ممکن است با عوارض زیر همراه باشد:

  • وجود ترشحات خونی و یا حتی ایجاد عفونت
  • تهوع و استفراغ
  • خونریزی واژن به رنگ قرمز تیره یا روشن
  • ایجاد لخته های خونی در پاها و ریه ها
  • آسیب به بافت و ارگان های اطراف مانند مثانه، مجاری ادرار یا روده
  • ریسک ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی در بلند مدت (به خصوص اگر بعد از 35 سالگی انجام شود.)
  • حساسیت و واکنش به داروهای بی حسی که طی جراحی استفاده می شود.
  • اگر در جراحی هیسترکتومی تخمدان ها برداشته شوند، یائسگی زودرس اتفاق می افتد و شما علائمی مانند خشکی واژن، گرگرفتگی و تعرق شبانه دارید.

بیشتر بخوانید: عوارض و خطرات عمل هیسترکتومی

مراقبت های بعد از هیسترکتومی واژینال

بعد از انجام هیسترکتومی لازم است موارد زیر را رعایت کنید:

  • تا 48 ساعت بعد از عمل نباید کار و ورزش های سنگین انجام دهید.
  • سعی کنید یک رژیم سالم و متعادل داشته باشید و مقدار زیادی مایعات بنوشید.
  • زمان زیادی استراحت کنید تا بدنتان به طور کامل بهبود پیدا کند.
  • به مدت یک هفته تا قطع کامل خونریزی نباید رابطه جنسی داشته باشید.
  • به مدت 6 هفته از قرار دادن چیزی روی واژن خود خودداری کنید.
  • داروهای خود را طبق تجویز پزشک متخصص مصرف کنید و هر علائم غیر طبیعی را به پزشکتان اطلاع دهید.

سخن پایانی

نوع جراحی هیسترکتومی توسط پزشک تجویز می شود و به علت بیماری و شرایط فرد بستگی دارد. هیسترکتومی واژینال نسبت به سایر روش های دیگر کم خطر تر است اما با این حال باز هم بعد از عمل برای فرد عوارض زیادی دارد. رعایت مراقبت های بعد از عمل هیسترکتومی و حتی پیاده روی های سبک بعد از عمل به شما کمک می کند بتوانید هر چه زودتر بهبودی خود را به دست بیاورید و فعالیت های روزمره خود را انجام دهید.

برای اطلاع از هزینه عمل هیسترکتومی و تعیین دریافت وقت از خانم دکتر جوانمرد، می توانید با مطب خانم دکتر جوانمرد تماس بگیرید. جهت کسب اطلاعات و رزرو نوبت با شماره 77714405-021 تماس بگیرید.

اگر در مورد این مقاله سولی دارید در بخش نظرات زیر همین مقاله آن را با ما در میان بگذارید.

4.1/5 - (32 امتیاز)
بدون دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *