برخی تصور می کنند فیبرم رحمی فقط در زنانی که رابطه جنسی و بارداری را تجربه می کنند، اتفاق می افتد و دختران مجرد به این بیماری مبتلا نمی شوند. از دید برخی دیگر به علت بروز فیبروم رحمی دختران دچار ناباروری بعد از ازدواج خواهند شد. در این مقاله قصد داریم به این سوال پاسخ دهیم و به موضوع وجود یا عدم وجود فیبروم رحم در دختر مجرد بپردازیم. برای دسترسی سریع به مطالب این مقاله می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.
فیبروم رحم چیست؟
فیبروم توده غیر سرطانی است که در داخل یا بیرون رحم رشد می کند. به فیبروم رحم، میوم هم گفته می شود. شایع ترین انواع فیبروم رحمی، فیبروم هایی هستند که در عضلات دیواره رحم رشد می کنند. اندازه فیبروم رحم ممکن است کوچک و یا خیلی بزرگ باشد. در حدود 20 تا 40 درصد از دختران مجرد به میوم دچار می شوند.
علائم وجود فیبروم رحم در دختران
ممکن است وجود فیبروم در رحم دختران هیچ نشانه ای نداشته باشد. به خصوص زمانی که اندازه فیبروم رحم بزرگ نباشد. دخترانی که فیبروم رحمی دارند معمولا قاعدگی های دردناک (دیسمنوره) با خونریزی سنگین (منوراژی) دارند. دیگر علائم فیبروم رحم که در دختر مجرد بروز می کند، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- لکه بینی بین دو قاعدگی (بیشتر در دخترانی رخ می دهد که فیبروم آنها بزرگ بوده و به حفره رحم رسیده است)
- ورم کردن شکم
- طولانی بودن مدت قاعدگی
- درد در ناحیه لگن، پاها و کمر
احساس فشار در ناحیه لگن و پر بودن مثانه به خاطر بزرگ بودن فیبروم ها و فشار به لگن و مثانه نیز از جمله نشانه های فیبروم رحم در دختران است.
بیشتر بخوانید: سوالات رایج در مورد اولین قاعدگی دخترها
علل ایجاد فیبروم رحم در دختران
هنوز علت مشخصی برای ایجاد فیبروم رحمی تعیین نشده است. با این وجود پزشکان ترشح هورمون های زنانه استروژن و پروژسترون از تخمدانها در طول چرخه قاعدگی را یکی از مهمترین علل تشکیل فیبروم رحم در دختران مجرد می دانند. همچنین این هورمون ها باعث رشد میوم در داخل دیواره رحم دختران می شوند. ژنتیک و وراثت نیز می تواند علت بروز فیبروم رحم در دختران مجرد و جوان باشد.
در صورت مشاهده علائم فیبروم رحم برای تشخیص و درمان به موقع و صحیح آن پیشنهاد می کنیم از تخصص و تجربه خانم دکتر منیژه جوانمرد خوشدل، جراح و متخصص زنان و زایمان در این زمینه بهره مند شوید. جهت دریافت نوبت یا کسب اطلاعات بیشتر می توانید با شماره 77714405-021 تماس حاصل فرمایید.
عوارض فیبروم رحم برای دختران مجرد
فیبروم رحم توده خوش خیم است اما اگر رشد سریعی داشته باشد، ممکن است بدخیم بوده و عوارض جدی برای دختر به همراه داشته باشد. این نوع فیبروم ها سرطانی هستند و هر چه سریعتر برای درمان آن باید اقدام کرد. از دیگر عوارض فیبرم رحمی می توان به مشکلات دفع ادرار و مدفوع، مشکلات قاعدگی و دردهای لگنی اشاره کرد.
بیشتر بخوانید: آيا فيبروم باعث عقب افتادن پريود مي شود؟
فیبروم رحمی و نازایی در دختران
یکی از عوارض فیبروم رحمی در دختران احتمال نازایی آنها در آینده است. در بیشتر دختران با درمان فیبروم رحم مشکل نازایی وجود ندارد. اما حدود 10 درصد از دختران به دلیل میوم رحمی بعد از ازدواج دچار نازایی می شوند. رشد فیبروم ها در لایه آندومتر (درونی ترین لایه رحم) می تواند باعث اختلال در عملکرد آندومتر و نازایی شود. فیبروم ها به طریق زیر می توانند باعث نازایی دختران در آینده شوند:
- رشد فیبروم ها در دیواره پشتی رحم باعث اشغال کامل یا نسبی فضای رحم می شود. در نتیجه فضای کافی برای لانه گزینی و رشد جنین وجود ندارد.
- بزرگ بودن فیبروم هایی به نام اینترامولار باعث انسداد ورودی لوله های فالوپ می شوند. در نتیجه تخمک نمی تواند وارد رحم شود
- پزشک برای برداشتن بعضی از فیبروهای بزرگ مجبور به جراحی آنها با عمل میومکتومی هستند. خونریزی و چسبندگی در محل میومکتومی می تواند باعث ناباروری دختران بعد از ازدواج شود.
- چسبندگی ناشی از میومکتومی می تواند عملکرد تخمدان ها را نیز تحت تاثیر قرار داده و باعث نازایی شود.
همچنین رشد بیش از حد میوم ها باعث کاهش خونرسانی و رسیدن استروژن کافی به لایه آندومتر رحم می شود. در نتیجه آندومتر نمی تواند عملکرد مناسبی داشته باشد و بارداری امکان پذیر نخواهد بود. به همین دلیل دخترانی که چنین مشکلی دارند، در صورت بارداری در آینده با خطر سقط جنین مواجه هستند.
بیشتر بخوانید: آیا فیبروم باعث سقط جنین می شود؟
چه دخترانی بیشتر در معرض فیبروم رحمی هستند؟
بارداری خطر ابتلا به فیبروم رحمی را کاهش می دهد. دختران مجرد به دلیل عدم بارداری، بیشتر از خانم های دیگر در معرض ابتلا به فیبروم رحم هستند. همچنین در:
- دختران بالای سی سال
- دخترانی که دارای سابقه خانوادگی در ابتلا به میوم هستند
- دخترانی که اضافه وزن زیادی دارند
- دخترانی که از فشار خون بالا و یا کمبود ویتامین دی رنج می برند
بیشتر از سایر دختران ممکن است دچار فیبروم رحمی شوند.
تشخیص فیبروم رحمی در دختر مجرد
دخترانی که علائم فیبروم رحمی را مشاهده می کنند باید برای اطمینان از وجود فیبروم و تعیین اندازه و محل فیبروم در رحم حتما به پزشک متخصص زنان مراجعه کنند. پزشک بعد از شنیدن شرح حال بیمار، تصویر برداری ام آر ای از رحم، لگن و تخمدان دختر را برای تعیین اندازه و محل میوم ها تجویز می کند.
هر چند معاینه لگنی، هیسترسکوپی تشخیصی و سونوگرافی واژینال از روشهای معمول برای تشخیص فیبروم رحمی هستند اما پزشکان از این روشها برای تشخیص فیبروم در رحم دختران مجرد و باکره استفاده نمی کنند. زیرا انجام چنین آزمایشهایی به بکارت دختران آسیب می رساند. دختران جوان برای جلوگیری از عوارض فیبروم رحم بهتر است برای تشخیص و درمان به بهترین دکتر زنان برای درمان فیبروم رحم مراجعه کنند.
به دخترانی که علائم فیبروم رحمی دارند، پیشنهاد می کنیم جهت تشخیص و درمان بیماری خود و نیز پیگیری از عوارض فیبرم و نازایی در آینده به مطب خانم دکتر منیژه جوانمرد خوشدل، جراح و متخصص زنان و زایمان مراجعه کنند. جهت دریافت نوبت یا کسب اطلاعات بیشتر می توانید با شماره 77714405-021 تماس حاصل فرمایید.
درمان فیبروم رحم دختران
برای درمان فيبروم رحم در دختر روشهای مختلفی وجود دارد. پزشکان از روشهای زیر برای درمان فیبروم رحم بدون جراحی برای دختران استفاده می کنند:
درمان خانگی فیبروم رحم
به دخترانی که به فیبروم رحم مبتلا هستند، توصیه می شود ورزش کنند و وزن خود را کاهش دهند. همچنین تغییر سبک زندگی، کاهش استرس، کنترل فشار خون و رعایت رژیم غذایی کم کالری و گوشتی و خوردن غذاهای مفید برای فیبروم رحم و نخوردن غذاهای مضر برای فیبروم می تواند به درمان دختران مبتلا به میوم رحم کمک زیادی کند.
درمان فیبروم رحم در طب سنتی
ماساژ، طب سوزنی، طب چینی و یا استفاده از درمان های گیاهی مثل چای سبز، روغن کرچک، … از روشهای سنتی هستند که می توانند در درمان فیبروم رحمی دختران موثر باشند.
درمان دارویی
مصرف برخی ویتامین ها، قرص های هورمونی برای کاهش سطح هورمون ها زنانه، مسکن های ضد درد و ضد التهاب و قرصهای ضد بارداری برای درمان فیبروم و کاهش علائم فیبروم رحم دختران تجویز می شود. اما هورمون تراپی با آی یو دی های پروژسترون که داخل رحمی هستند به دلیل باکره بودن دختران برای آنها تجویز نمی شود.
جراحی فیبروم رحم در دختران
از روش جراحی میومکتومی و یا لاپاراسکوپی زمانی برای درمان فیبروم رحم در دختران استفاده می شود که اندازه فیبروم ها خیلی بزرگ و علائم فیبروم در این دختران خیلی شدید باشد. اگر فیبروم با این روشها درمان نشود و جان دختر در معرض خطر باشد، پزشکان مجبور به انجام عمل هیسترکتومی (برداشتن کامل رحم) خواهند بود. به خاطر انجام هیسترکتومی، این دختران هرگز نمی توانند در آینده باردار شوند. به همین دلیل این جراحی آخرین خط درمان میوم در دختران مجرد است.
در صورتی که سوال یا ابهامی در مورد بارداری و فیبروم رحم در دختر مجرد و راههای درمان آن دارید، می توانید در بخش نظرات این مقاله، سوالات خود را مطرح کنید.