کیست شکلاتی چیست+ راه های درمان

کیست شکلاتی و درمان آن

کیست شکلاتی یکی از انواع کیست های تخمدانی است که روی سطح تخمدانها ظاهر می شود. معمولا خانم ها در سنین قبل از یائسگی با این نوع کیست ها مواجه می شوند. بروز این کیست با سطح هورمون استروژن ارتباط دارد. این بیماری در بین 10 تا 15 درصد از زنان در سنین باروری شایع است. در این مقاله قصد داریم شما را با کیست شکلاتی، عوارض و راههای درمان آن آشنا کنیم. برای دسترسی سریع به تیتر مطالب می توانید از فهرست زیر کمک بگیرید.

کیست شکلاتی چیست؟

کیست شکلاتی، کیست های پر خون تخمدانی هستند که به آنها آندومتریوما نیز گفته می شود. آندومتریوم کیست غیر سرطانی است و بیشتر در زنانی بروز می کند که به آندومتریوز مبتلا هستند. همانطور که از اسم آن پیداست کیست شکلاتی در تخمدانها ظاهر شده و محتوی خون قدیمی تیره هستند. گاهی این کیستها از مواد نیمه جامدی پر شده و در این حالت به آن کیست تخمدان پیچیده گفته می شود.

فرق کیست شکلاتی با اندومتریوز

آندومتریوز با کیست آندومتریوما فرق دارد. آندومتریوز بیماری است که در آن بافت رحم به بیرون از رحم رشد کرده و اطراف لوله های رحمی و تخمدانها را می گیرد. اما کیست های شکلاتی کیست هایی هستند که در تخمدان ها رشد می کنند و با اندومتریوز تفاوتهایی دارند. 20 تا 40 درصد از زنانی که مبتلا به بیماری آندومتریوز هستند، کیست شکلاتی یا آندومتریوم نیز در آنها بروز می کند.

اندازه کیست شکلاتی

کیست های شکلاتی اندازه های متفاوتی دارند. معمولا اندازه کیست شکلاتی 2 تا 20 سانتی متر است و معمولا تاثیری بر شدت علائم ندارد.

علائم کیست شکلاتی چیست؟

زنانی که کیست شکلات دارند از مشکلات پریودهای مثل قاعدگی دردناک، گرفتگی عضلات شکمی، لکه بینی و یا خونریزی سنگین پریودی شکایت می کنند. علائم دیگری مثل:

  • دفع ترشحات تیره واژن
  • احساس درد موقع ادرار و مدفوع
  • مقاربت دردناک
  • بروز دردهای لگنی بین دو پریودی
  • درد موقع انجام تمرینات ورزشی مثل دراز و نشست

از علائم داشتن کیست شکلاتی در خانم ها هستند. اگر فرد دچار خونریزی شدید، درد شدید یا استفراغ شود، مراجعه به بیمارستان اورژانسی است.

علائم کیست شکلاتی

علائم پارگی کیست شکلاتی

با پاره شدن کیست شکلاتی محتویات آن روی تخمدانها و اندام های لگنی ریخته می شود. این ترشحات می توانند باعث بروز علائم پارگی کیست شکلات در زنان شوند. این علائم عبارتند از:

  • ایجاد چسبندگی یا زخم
  • عفونت
  • دردهای شدید در ناحیه شکم
  • دردهای شدید لگنی

با مشاهده این علائم، فرد باید هر چه سریعتر به پزشک متخصص مراجعه کند.

در صورتی که هر یک از علائم کیست شکلات را مشاهده کردید یا دچار ناباروری هستید، برای تشخیص دقیق این بیماری و درمان آن می توانید از تخصص خانم دکتر منیژه جوانمرد خوشدل، جراح و متخصص زنان بهره مند شوید. جهت دریافت نوبت با شماره 77714405-021 تماس بگیرید.

علت بوجود آمدن کیست شکلاتی

وراثت و مسائل ژنتیکی در بروز کیست شکلاتی موثر هستند. این بیماری بیشتر در زنانی بروز می کند که بیماری آندومتریوز در خانواده آنها سابقه دارد. به علاوه موارد زیر از جمله دلایل کیست شکلاتی هستند:

  • آسیب به رحم یا ساختارهای تولید مثلی موقع انجام عمل زایمان سزارین
  • اختلالات خود ایمنی
  • ابتلا به آندومتریوز
  • قاعدگی عقب گرد (نفوذ خون پریودی به یک یا دو تخمدان به جای خروج آن از واژن)

کیست شکلاتی به هورمون استروژن وابسته است، سطح این هورمون در زنان نقش کلیدی در بروز کیست شکلات دارد.

راه های تشخیص کیست شکلاتی

علائم کیست شکلاتی خیلی شبیه به علائم آندومتریوز، تنبلی تخمدان و یا حاملگی خارج رحمی است. بنابراین به جز علائم، از روشهای دیگری برای تشخیص درست کیست استفاده می شود. کیست های بزرگ شکلاتی در معاینه های لگنی تشخیص داده می شوند اما اندازه برخی از کیست های شکلاتی کوچکتر از آن است که در معاینه دیده شوند. به همین منظور پزشکان از روشهای دیگری مثل:

  • سونوگرافی
  • آزمایش خون
  • اشعه ایکس
  • لاپاراسکوپی

برای تشخیص کیست شکلاتی استفاده می کنند. بعضی از زنان نیز هیچ علائمی ندارند و به دلیل ناباروری و مراجعه به پزشک کیست آنها تشخیص داده می شود.

تشخیص کیست شکلاتی

عوارض ایجاد کیست شکلاتی

زنانی که به کیست شکلاتی دچار می شوند با مشکلات گوارشی مثل اشکال در حرکات روده یا قاعدگی نامنظم مواجه اند. سایر خطرات کیست اندومتریوما عبارت است از:

  • ممانعت از تخمک گذاری تخمدان
  • ایجاد زخم در لوله فالوپ
  • جلوگیری از لقاح تخمکی
  • به هم زدن تعادل هورمون های زنانه

این عوارض منجر به مشکلات باروری و یا ناباروری در زنان می شود. همچنین افزایش احتمال بارداری های پر خطر مثل حاملگی خارج رحمی و افزایش احتمال سقط جنین از عوارض کیست شکلاتی هستند. با درمان به موقع کیست می توان از بروز این عوارض پیشگیری و در همان مراحل اولیه، کیست را درمان کرد.

راههای درمان کیست شکلاتی تخمدان

سن و علائم بیمار، تصمیم به بچه دار شدن و اینکه یک یا دو تخمدان درگیر کیست شده است در انتخاب روشهای درمان کیست شکلاتی تخمدان تاثیرگذار است. پزشک با توجه به این موارد ممکن است از روشهای زیر برای درمان کیست تخمدان بدون جراحی یا با جراحی استفاده کند:

مراقبت و انتظار

در مواردی که بیمار علائمی ندارد و یا کیست شکلات او کوچک باشد، از این روش استفاده شده و منتظر علائم دفع کیست تخمدان می مانند. این روش نمی تواند به درمان کیست کمک کند و صرفا جنبه کنترلی دارد.

تجویز قرص های ضد بارداری

مصرف قرص های ضد بارداری می تواند باعث توقف قاعدگی، کاهش علائم و رشد کیست شکلاتی شود. قرصهای ضد بارداری خوراکی مناسبترین و ارزانترین روش برای توقف قاعدگی هستند.

سیستکتومی تخمدان

سیستکتومی تخمدان یکی از راههای درمان کیست شکلاتی است که با جراحی انجام می شود. برای درمان با این روش، پزشک از روش جراحی لاپاراسکوپی یا لاپاراتومی برای درمان بیمار استفاده می کند. برای سیستکتومی تخمدان دوربین لاپاراسکوپ با یک برش کوچک وارد بدن زن شده و به کمک آن تخمدانها مشاهده می شوند. سپس با ابزار جراحی کیست شکلاتی برداشته می شود.

درمان کیست شکلاتی با سیستکتومی

کسانی تحت این جراحی قرار می گیرند که:

زنانی که با روشهای غیر جراحی درمان نمی شود، مجبور به استفاده از گزینه های جراحی هستند.

شما نیز برای درمان کیست شکلات بدون جراحی و یا با جراحی های لاپاراسکوپی و هیسترکتومی می توانید از تخصص و تجربه خانم دکتر منیژه جوانمرد خوشدل، جراح و متخصص زنان در این زمینه بهره مند شوید. جهت دریافت نوبت با شماره 77714405-021 تماس بگیرید.

هیسترکتومی تخمدان

زنانی که با روش سیستکتومی نیز درمان نمی شوند و علائم شدید کیست شکلات را نشان می دهند در صورتی که سن آنها بالای 35 سال و دارای فرزند باشند، پزشک مجبور به برداشتن تخمدان یا تخمدانها به روش هیسترکتومی است. در این صورت منبع رشد کیست حذف خواهد شد.

سخن پایانی

کیست شکلاتی یک کیست تخمدانی است که در سنین باروری بیش از سنین دیگر در زنان بروز می کند. علائم این کیست شبیه به بیماریهای دیگری مثل تنبلی تخمدان، کیست تخمدانی و غیره است. معمولا زنان مبتلا به این کیست، قاعدگی های نامنظم، خونریزی های سنگین، پریود دردناک و … را تجربه می کنند. از جدی ترین عوارض کیست شکلات مشکلات باروری و پارگی کیست شکلات است. در صورت پاره شدن کیست باید سریعا به اوژانس بیمارستان مراجعه کرد.

سایز کیست تخمدان هر چند در شدت علائم بیماری تاثیری ندارد اما در درمان کیست شکلات تاثیرگذار است. کیست های کوچک معمولا با روشهای مراقبت و انتظار و یا با توقف پریودی و مصرف قرص های ضد بارداری کنترل می شوند. این درمان ها به کاهش علائم و رشد کیست کمک می کنند. اما در مواردی که کیست بزرگ باشد برای درمان آن باید از روشهای جراحی مثل سیستکتومی تخمدان و در مراحل پیشرفته تر و عود کننده از عمل هیسترکتومی برای درمان کیست شکلات استفاده می شود.

در صورتی که سوالی درباره کیست شکلاتی و درمان آن دارید، می توانید سوالات خود را در بخش نظرات این مقاله مطرح کنید.

3.8/5 - (165 امتیاز)
بدون دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *