سرطان رحم (اندومتر) چقدر کشنده است + درجه بندی سرطان رحم 

سرطان رحم

سرطان آندومتر یا سرطان رحم زمانی اتفاق می افتد که سلول های پوشش دیواره داخلی رحم بیش اندازه رشد و تکثیر شده و تبدیل به تومورهای سرطانی می شوند. سرطان آندومتر رحم در 2-3 درصد از زنان بروز کرده و چهارمین سرطان شایع بین خانمها است.
متاسفانه کسانی که نشانه های سرطان آندومتر را دارند، با پیشرفت بیماری، سلولهای سرطانی از طریق خون و غدد لنفاوی به بقیه اندامها سرایت می کند. ما در این مقاله قصد داریم به سرطان رحم یا آندومتر بپردازیم و به این سوال پاسخ دهیم که آیا سرطان رحم کشنده است یا نه. برای دسترسی سریع به تیترها می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.

علائم سرطان آندومتر

خونریزی یکی از شایع ترین نشانه های سرطان رحم است که از هر 10 فرد مبتلا به این بیماری، 9 نفرشان این علامت را دارند. یکی از مهمترین علائم سرطان رحم در دوران یائسگی هم همین خونریزی یا لکه بینی است. البته 15% بانوانی که خونریزی در یائسگی دارند، مبتلا به سرطان رحم هستند. دیگر علائم سرطان رحم عبارتند از:

  • دردهای لگنی و شکمی
  • احساس پری بلافاصله بعد از خوردن غذا
  • مشکلات روده و مثانه (از علائم سرطان آندومتر پیشرفته)
  • کاهش وزن ناگهانی و بی دلیل
  • بزرگ شدن ناگهانی شکم
  • ترشحات واژینالی صورتی تا قهوه ای رنگ که آبکی یا ضخیم هستند و بوی بدی دارند
  • بزرگ و ضخیم شدن رحم
  • درد و خونریزی موقع نزدیکی و بعد از آن
  • احساس خستگی
  • ورم یکی از پاها

قاعدگی شدید هم از نشانه های سرطان آندومتر در زنان است. متاسفانه این علائم ظاهری سرطان رحم در مراحل پیشرفته خود را نشان می دهند. درد شکم و لگن، بزرگ شدن شکم، مشکلات قاعدگی، ترشحات غیرعادی رحم، کاهش وزن و مشکلات گوارشی و ادراری هم از علائم سرطان رحم در دختران مجرد هستند.

درجه بندی سرطان رحم چگونه است؟

به گفته دکتر منیژه جوانمرد خوشدل، جراح و متخصص زنان، سرطان رحم یک بیماری پیشرونده است. یعنی مراحل آن به مرور زمان پیشرفت می کند. درجه بندی مراحل سرطان رحم به صورت زیر است:

مرحله 1: در این مرحله، تومورهای سرطانی فقط در رحم هستند.

مرحله 2: در مرحله دوم، سلولهای سرطانی به دهانه رحم گسترش یافته اما از رحم خارج نمی شوند.

مرحله 3: در سومین مرحله، لایه های خارجی رحم، لوله های فالوپ و تخمدان ها هم درگیر می شوند. با ادامه پیشرفت بدخیمی، واژن و سپس غدد لنفاوی لگن هم دچار تغییرات سرطانی می شوند.

مرحله 4: در مرحله چهارم سرطان مخاط رحم که پیشرفته ترین مرحله است، سرطان به اندام هایی مثل مثانه، روده ها، شکم، ریه ها، استخوانها، طحال، غدد فوق کلیوی و مغز سرایت می کند.

مراحل سرطان رحم یا اندومتر

انواع سرطان اندومتر (تیپ های کارسینوم آندومتر)

به جز مراحل پیشرفت بیماری، سرطان آندومتر را می توان به دو تیپ یا نوع متفاوت هم تقسیم بندی کرد:

کارسینوم اندومتر نوع یک

حدود ۷۵-۸۵ درصد از سرطان های رحم دارای تومورهای تیپ یک هستند. این تومورها بیشتر در سنین قبل از یائسگی و در افراد جوان دیده می شود که در معرض استروژن بالا هستند. در واقع این تیپ از سرطان مخاط رحم وابسته به هورمون استروژن است و تومورهای آن از آندومتر ضخیم شده ی رحم (هیپرپلازی) نشأت می گیرند.

کارسینوم اندومتر نوع دو

تومورهای این تیپ به استروژن وابستگی ندارند و اغلب در زنان مسن، لاغر و یائسه بروز می کنند. این تومورها در اثر هیپرپلازی یا ضخیم شدن اندومتر رحم ایجاد نمی شوند. بلکه خودبخود یا در افراد مبتلا به آندومتر آتروفیک (تحلیل رفتن پوشش داخلی رحم) بروز می کنند. این نوع سرطان رحم علائم شدیدتری نسبت به تیپ یک دارد.

در صورتی که با علائم سرطان رحم مواجه شده اید، جهت تشخیص مرحله سرطان و درمان آن می توانید از تخصص خانم دکتر منیژه جوانمرد خوشدل، متخصص زنان و زایمان در این زمینه بهره مند شوید. شما می توانید برای دریافت مشاوره یا رزرو وقت با شماره 77714405-021 تماس حاصل فرمایید.

علت سرطان آندومتر چیست؟

هنوز به طور قطعی اصلی ترین علت سرطان رحم مشخص نشده، با این حال، عوامل زیر می توانند علت سرطان آندومتر باشند:

  • قاعدگی زودرس (قبل از ۱۲ سالگی)
  • یائسگی زودرس یا دیرهنگام
  • اختلالات ژنتیکی
  • تجربه سرطان رحم در افراد نزدیک خانواده
  • افزایش هورمون استروژن در اثر بیماری یا هورمون تراپی

اگر ضخامت اندومتر زیاد باشد و یا در اثر کافی نبودن سطح هورمون پروژسترون نسبت به استروژن، آندومتر رحم ضخیم شود هم احتمال بروز سرطان مخاط رحم (آندومتر) وجود دارد.

آیا سرطان آندومتر کشنده است؟

هشتمین سرطانی که منجر به مرگ در زنان می شود، سرطان اندومتر رحم است که بیشتر در زنان کمتر از 50 سال دیده می شود. میزان مرگ و میر سرطان مخاط رحم در مراحل پیشرفته بیشتر از سرطان دهانه رحم یا سرویکس است.

هرچند با درمان سرطان رحم در مراحل اولیه می توان از مرگ بیمار جلوگیری کرد اما متاسفانه علائم ظاهری سرطان رحم کمتر در مراحل اولیه خود را نشان می دهند. در نتیجه بیمار زمانی به ما مراجعه می کند که سرطان در حال پیشرفت است.

نحوه تشخیص سرطان آندومتر

متخصص زنان، علاوه بر معاینات لگنی دقیق در جلسه معاینه، از روشهای زیر هم برای تشخیص سرطان آندومتر استفاده می کنند:

  • تست اولتراسوند
  • تست پاپ اسمیر
  • سی تی اسکن
  • MRI
  • هیستروسکوپی
  • بیوپسی (نمونه گیری) آندومتر رحم
  • تست غربالگری
  • سونوگرافی ترانس واژینال

اگر ضخامت آندومتر زیاد باشد (بیشتر از 4 میلی متر در زنان یائسه) باید تست های بیشتری انجام دهید. بعد از تشخیص قطعی مرحله سرطان مخاط رحم می توانید درمان را شروع کنید.

تشخیص سرطان آندومتر

سرطان آندومتر قابل درمان است؟

به گفته خانم دکتر جوانمرد خوشدل، بسته به سن، وضعیت بیمار و درجه سرطان رحم از روشهای زیر برای درمان سرطان آندومتر رحم استفاده می شود:

شیمی درمانی سرطان رحم

در شیمی درمانی از مواد شیمیایی برای نابودی سلولهای سرطانی استفاده می کنند. این داروها به صورت خوراکی یا تزریقی برای افرادی که در مراحل پیشرفته سرطان هستند یا عود سرطان داشته اند، تجویز می شود.

هورمون تراپی

در این روش از داروهای هورمونی برای افزایش هورمون پروژسترون یا کاهش هورمون استروژن استفاده می شود. درمان با پروژستین، گزینه خوبی برای درمان سرطان آندومتر رحم در زنان و دختران جوانی است که در آینده می خواهند باردار شوند یا مایل به جراحی نیستند.

جراحی

ممکن است بیمار برای درمان سرطان رحم به عمل هیسترکتومی (برداشتن رحم) نیاز داشته باشد. در این جراحی ممکن است تخمدان ها، لوله های فالوپ و غدد لنفاوی هم برداشته شوند. بعد از جراحی می توانیم مرحله بیماری را تعیین و در صورت نیاز و برای جلوگیری از عود سرطان، برای بیمار شیمی درمانی یا رادیوتراپی تجویز کنیم.

رادیو تراپی

در رادیوتراپی از اشعه ایکس برای کشتن سلول های سرطانی یا جلوگیری از عود سرطان استفاده می شود. رادیو درمانی روش خوبی برای درمان زنانی است که نمی خواهند جراحی شوند. همچنین اگر لازم باشد، بعد از جراحی، برای بیمار رادیو درمانی تجویز می شود.

شما هم می توانید برای تشخیص و درمان سرطان رحم در شرق تهران به مطب خانم دکتر منیژه جوانمرد خوشدل، جراح و متخصص زنان و زایمان مراجعه و از تجربه و تخصص ایشان در این زمینه بهره مند شوید. برای رزرو وقت با شماره 77714405-021 تماس بگیرید.

درمان سرطان رحم

پرسش و پاسخ سرطان رحم

در ادامه به رایج ترین پرسش و پاسخ درباره سرطان رحم پرداخته شده است:

آیا با برداشتن رحم سرطان از بین میرود؟

بله. جراحی هیسترکتومی یکی از روشهای درمان سرطان مخاط رحم است. ولی با این حال، احتمال عود سرطان وجود دارد و باید به طور منظم چکاپ شوید.

ایا ضخامت اندومتر سرطان است؟

اگر ضخامت اندومتر زیاد باشد شاید باعث سرطانی شدن آندمتریوم شود. اما همیشه ضخیم شدن اندمتر علامت سرطان نیست.

طول عمر بیماران سرطان رحم چقدر است؟

بستگی به نوع و مرحله سرطان آندومتر دارد و البته طول عمر بیماران سرطان رحم قابل پیش بینی نیست. طبق آمارها حدود ۹۰٪ از زنانی که سرطان آندومتر دارند، به طور میانگین حداقل 5 سال بعد از تشخیص بیماری شان همچنان زندگی می کنند.

چطور میتوانیم از سرطان مخاط رحم پیشگیری کنیم؟

با رژیم غذایی سالم، ترک الکل و سیگار، ورزش منظم روزانه و داشتن وزن مناسب می توانید از سرطان آندومتر تا حدودی پیشگیری کنید.

چه کسانی بیشتر ممکن است دچار سرطان آندومتر شوند؟

زنانی که دخانیات و الکل مصرف می کنند، افراد چاق و کم تحرک و خانمهایی که تا به حال باردار نشده اند بیشتر از دیگران در معرض سرطان رحم هستند.

آیا سابقه بیماریهای خاص می تواند احتمال سرطان مخاط رحم را زیاد کند؟

بله. مثلا ابتلا به سندرم متابولیک، تنبلی تخمدان، چربی و فشار خون بالا، اختلال در هورمونهای زنانه و مصرف داروهای هورمونی در افراد مبتلا به سرطان سینه می توانند باعث افزایش ریسک سرطان آندومتر در زنان شوند.

اگر شما هم سوالی در مورد سرطان رحم و روشهای درمان آن دارید، در بخش نظرات این مقاله سوالات خود را بپرسید.

4.1/5 - (49 امتیاز)
بدون دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *