پولیپ های رحمی شایع ترین علت قاعدگی نامنظم و خونریزی در یائسگی و پیش یائسگی هستند. این عارضه یکی از بیماری های رایج زنانه است که 10 درصد از زنان در سنین یائسگی و پیش یائسگی (بالای 50 سال) دچار آن می شوند. احتمال بروز پولیپ رحم در سنین باروری و زیر 30 سال بسیار کم و به ندرت است.
پولیپ های رحمی به صورت توده های تکی یا چندتایی روی دیواره داخلی رحم ظاهر می شوند. این توده ها به خاطر رشد بیش از حد دیواره داخلی رحم یا آندومتر ایجاد شده و به همین علت به آن پولیپ آندومتر می گویند. در این مقاله به شما خواهیم گفت که پولیپ رحمی چه علائم و عوارضی دارد و آیا قابل درمان هست یا نه. برای دسترسی سریع تر به بخش های مختلف مقاله می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.
آشنایی با علائم پولیپ رحم
پولیپ و فیبروم رحمی از جمله بیماریهای رحمی هستند که برای زنان مشکلات زیادی مثل اختلال در قاعدگی بوجود می آورند. اما با این حال بین پولیپ و فیبروم رحمی تفاوتهایی وجود دارد. فیبروم در محل های مختلفی در رحم بوجود می آید و همین عامل باعث شده است انواع مختلفی داشته باشد. اما پولیپ رحم توده های گرد یا بیضی شکل به رنگ قرمز یا قهوه ای است که با یک پایه یا ساقه به دیواره رحم می چسبد. البته تعداد کمی از آنها هم بدون پایه هستند. اندازه پولیپ از چند میلی متر تا 1-2 سانتیمتر یا بیشتر متغیر است. معمولا پولیپ های ریز بدون علامت هستند، اما پولیپ های بزرگ علائم زیر را ایجاد کنند:
- قاعدگی نامنظم
- پریود سنگین و طولانی (منوراژی)
- خونریزی یا لکه بینی بین سیکل قاعدگی
- خونریزی واژن هنگام یا بعد از رابطه جنسی
- خونریزی یا لکه بینی بعد از یائسگی یا در پیش یائسگی
به گفته دکتر منیژه جوانمرد خوشدل، جراح و متخصص زنان، پولیپ های ریزی که کمتر از یک سانت و تکی هستند، بیشتر از دیگر سایزهای پولیپ رحم احتمال دارد رشد کرده و علائم بالا را ایجاد کنند.
علت پولیپ رحم چیست؟
هنوز به طور دقیق علت پولیپ رحم مشخص نشده، اما می دانیم که هورمون استروژن عامل مهمی در ایجاد و رشد پولیپ های آندومتر است. همچنین موارد زیر می توانند علت ایجاد پولیپ رحمی باشند:
- هورمون تراپی
- عفونت های رحمی
- مصرف قرص تاموکسیفن بعد از یائسگی
علاوه بر اینها، عواملی مثل بالا رفتن سن، اضافه وزن زیاد، فشار خون بالا و سابقه پولیپ دهانه رحم می توانند ریسک ابتلا به این عارضه را در زنان بیشتر کنند.
در صورت بروز علائم پولیپ، می توانید برای تشخیص قطعی و درمان آن به مطب خانم دکتر منیژه جوانمرد خوشدل، متخصص و جراح زنان و زایمان در شرق تهران مراجعه کنید. جهت کسب اطلاعات بیشتر و دریافت نوبت با شماره 77714405-021 تماس بگیرید.
آیا پولیپ رحم خطرناک است؟
99 درصد پولیپ های رحمی، توده های خوش خیم و غیرسرطانی بوده و خطر سرطانی شدن آنها کم است. اما با این حال، پولیپ های بزرگ می توانند خطرات دیگری ایجاد کنند که باید آنها را جدی بگیرید. عوارض پولیپ رحم در دختران مجرد و زنان عبارتند از:
- کم خونی به خاطر خونریزی های شدید قاعدگی
- احتمال سرطانی شدن پولیپ (به ندرت)
- ناباروری و نازایی
همچنین افزایش خطر سقط جنین در صورت بارداری با روش لقاح خارج رحمی (IVF) از خطرات پولیپ های رحمی است.
روشهای تشخیص پولیپ آندومتر
در صورتی که علائم پولیپ رحمی دارید، از شما سونوگرافی ترانس واژینال گرفته می شود. اگر سونوگرافی نتواند پولیپ را به وضوح نشان دهد، برای تشخیص پولیپ رحم از روشهای دقیق تری استفاده می کنند که عبارتند از:
- سونوگرافی رنگی رحم (سونوگرافی داپلر)
- سونوگرافی سه بعدی
- هیستروسکوپی
- هیسترو سونو
- کورتاژ تشخیصی و نمونه برداری از پولیپ (بیوپسی)
زنان یائسه در هر زمانی که بخواهند می توانند برای سونوگرافی رحم اقدام کنند. اما در خانم های دیگر بهترین زمان تشخیص پولیپ رحم، اواخر سیکل ماهیانه است.
روشهای درمان پولیپ رحم
پولیپ های ریز اغلب نیازی به درمان ندارند و خودبخودی دفع می شوند. اما پولیپ های بزرگی که علائم ایجاد می کنند باید درمان شوند. زنان ناباروری که قصد بارداری دارند هم قبل از اقدام به بارداری باید برای درمان پولیپ خود اقدام کنند. متخصص زنان با روش های زیر پولیپ آندومتر را درمان می کنند:
دارو درمانی
در بعضی خانم ها و بخصوص دختران مجرد از پماد یا قرص برای پولیپ رحم استفاده می شود. این داروها هورمونی هستند و اندازه پولیپ را کوچکتر می کنند. این یک روش درمان موقتی است و با قطع مصرف دارو دوباره علائم پولیپ عود می کند. همچنین از داروهای غیرهورمونی ممکن است برای کنترل علائمی مثل کم خونی استفاده شود.
عمل کورتاژ
کورتاژ ساده یک روش جراحی است که در آن با استفاده از ابزاری که از طریق واژن وارد رحم می شود، دیواره داخلی رحم را می تراشند تا پولیپ ها برداشته شوند. ممکن است کورتاژ تشخیصی باشد و برای بیوپسی یا نمونه برداری از پولیپ و تشخیص سرطانی بودن آن انجام شود.
عمل هیستروسکوپی
عمل هیستروسکوپی نسبت به کورتاژ یک روش جراحی غیر تهاجمی است که برای برداشتن پولیپ رحم در سایز های مختلف از کوچک گرفته تا بزرگ استفاده می شود. برای هیستروسکوپی، حفره رحم با آب پر شده و دوربین هیستروسکوپ از طریق واژن وارد رحم می شود.
در این روش جراح می تواند داخل رحم را به وضوح ببیند و کاملا پولیپ را خارج کند. با استفاده از این روش می توان بیوپسی هم انجام داد و از خوش خیمی پولیپ مطمئن شد.
احتمال عود پولیپ های رحمی بعد از جراحی
معمولا متخصص زنان برای درمان پولیپ رحم از روشهای جراحی استفاده می کند. چون بیشتر پولیپ ها خوش خیم هستند، بعد از برداشته شدن دوباره عود نمی کنند و کاملا با جراحی درمان می شوند. اما یک درصد از پولیپ ها سرطانی و بدخیم اند. احتمال عود این نوع پولیپ ها بعد از عمل زیاد است و دوباره نیاز به جراحی دارند.
برای درمان پولیپ رحم با روشهای کورتاژ یا هیستروسکوپی شما هم می توانید از تخصص و تجربه خانم دکتر منیژه جوانمرد خوشدل، متخصص و جراح زنان و زایمان در این زمینه بهره مند شوید. جهت کسب اطلاعات بیشتر و دریافت نوبت با شماره 77714405-021 تماس بگیرید.
پرسش و پاسخ درباره پولیپ رحم با دکتر جوانمرد
در این بخش می توانید پاسخ های خانم دکتر جوانمرد خوشدل به سوالات رایج درباره پولیپ های رحمی و درمان آن را بخوانید:
آیا پولیپ رحم با دارو برطرف میشود؟
اصلی ترین روش درمان پولیپ آندومتر جراحی است. اما برای درمان پولیپ رحم در دختر مجرد که امکان جراحی بخاطر پرده بکارت نیست، سعی می کنیم اندازه پولیپ رحم و علائم آن را با دارو کنترل کنیم.
پولیپ رحم در دختر مجرد چطور درمان می شود؟
برای دختران مجرد از روشهای هورمون تراپی با قرص استفاده می کنیم و مرتب باید سونوگرافی رحم را انجام دهید تا اندازه پولیپ کنترل شود. اگر اضافه وزن دارید هم توصیه می کنم وزن تان را کم کنید.
عوارض عمل پولیپ رحم چگونه است؟
این جراحی بدون عارضه است و بعد از عمل بطور عادی تا چند روز خونریزی و درد خفیف دارید. اما اگر درد و خونریزی شدید یا ترشحات واژینالی بد بو داشتید باید سریعتر به جراح تان مراجعه کنید.
آیا بعد از یائسگی هم پولیپ رحم ایجاد می شود؟
بیشتر پولیپ ها در اوایل یائسگی ایجاد می شود و کمتر بعد از رسیدن به یائسگی این مشکل بروز می کند. از طرف دیگر احتمال دارد پولیپ قبلا ایجاد شده و بدون علائم باشداما در یائسگی خودش را نشان بدهد.
پولیپ رحم با میوم رحم فرق دارد؟
هرچند دو عارضه علائم مشابه دارند اما پولیپ رحم با فیبروم رحمی (میوم) فرق دارد. میوم در بافت عضلانی و بیشتر در سنین باروری ایجاد می شود اما پولیپ اغلب نزدیک به یائسگی و در آندومتر رحم بروز می کند.
پولیپ رحم با پولیپ دهانه رحم فرق دارد؟
بله. پولیپ رحم در بخش پایینی رحم و در بالای گردن رحم بروز کرده و گاهی ممکن است از طریق دهانه رحم یا سرویکس وارد واژن شود. اما پولیپ دهانه رحم بیرون از رحم و در ناحیه سرویکس ایجاد می شود.
آیا راهی برای پیشگیری از پولیپ رحم هست؟
با داشتن سبک زندگی سالم، کنترل وزن، رعایت بهداشت واژن، رابطه جنسی سالم، معاینات منظم لگنی و تست پاپ اسمیر دوره ای می توانید ریسک این عارضه را تا حدی کمتر کنید. اما این روشها 100% جواب نمی دهند.
اگر شما هم سوالی درباره درمان پولیپ رحم دارید، در بخش نظرات این مقاله آن را با ما در میان بگذارید.