امروزه سزارین به یکی از روش های پر استفاده در زایمان تبدیل شده است. به طوری که حدود یک چهارم زایمان های کشور از طریق سزارین انجام می شوند. اگر باردار هستید یا قصد باردار شدن را دارید، دانستن اینکه در طول عمل سزارین و بعد از آن چه چیزی در انتظار شماست می تواند به شما در آماده سازی کمک کند. در این مقاله سعی شده است اطلاعات کاملی از اقدامات قبل و بعد و حتی در حین عمل به شما ارائه شود. برای دسترسی به قسمت های مختلف مقاله می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.
- 1 سزارین چیست؟
- 2 فواید سزارین
- 3 چه زمانی باید سزارین کرد
- 4 معایب سزارین
- 5 خطرات سزارین
- 6 آماده شدن برای سزارین
- 7 قبل از سزارین چه اقداماتی باید انجام دهید
- 8 در طول عمل سزارین چه اتفاقاتی می افتد؟
- 9 بعد از عمل سزارین چه اقداماتی انجام می شود؟
- 10 مراقبت های بعد از سزارین
- 11 بعد از سزارین چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید
- 12 صحبت نهایی در مورد سزارین
سزارین چیست؟
زایمان سزارین یک روش جراحی است که در به دنیا آوردن نوزاد، از طریق برش در شکم و رحم استفاده می شود. در این روش کودک از طریق شکم مادر خارج می شود. عمل سزارین یا از پیش برنامه ریزی می شود یا این که در شرایط اضطراری انجام می شود. این جراحی برای مادر و نوزاد نسبتاً بی خطر است. با این حال، این عمل جراحی خطراتی را به همراه دارد. اگر خانمی قبل از بارداری بیماری فیبروم رحمی داشت و با جراحی میومکتومی شکمی درمان شد پزشک به او توصیه می کند در زمان وضع حمل نوزاد خود را به روش سزارین به دنیا آورد.
بیشتر بخوانید: آیا فیبروم رحم در بارداری خطرناک است؟
فواید سزارین
همان طور که در مقدمه مقاله اشاره شد آمارها حاکی از محبوبیت عمل سزارین در بین خانم ها می باشد. اما این محبوبیت به چه دلیل است؟ یکی از برتری های بزرگ سزارین نسبت به زایمان واژینال بدون درد بودن آن است. سزارین، زایمان را برای خانم هایی که ترس شدید از درد زایمان دارند را راحت کرده است. همچنین سزارین می تواند سریع و راحت انجام شود. به طوری که اگر برای سزارین برنامه ریزی نکرده اید، در شرایط اضطراری می تواند به سرعت انجام شود.
چه زمانی باید سزارین کرد
گاهی اوقات سزارین از زایمان طبیعی ایمن تر است و ترجیح داده می شود. در صورتی که هر یک از شرایط زیر را دارید ممکن است متخصص زنان، سزارین را توصیه کند:
زایمان در حال پیشرفت نباشد
عدم پیشرفت زایمان یکی از متداول ترین دلایل انجام سزارین است. در صورتی که رحم علیرغم انقباضات شدید در طی چند ساعت به اندازه کافی باز نباشد، ممکن است زایمان متوقف شود.
کودک در وضعیت غیرطبیعی قرار داشته باشد
وضعیت بریچ جنین بطوری که ابتدا پاها یا باسن کودک وارد کانال زایمان شود و یا کودک از سمت شانه قرار گرفته باشد، سزارین امن ترین راه برای به دنیا آوردن کودک می باشد.
نوزاد یا نوزادان دارای وزن زیادی باشند
در صورت حمل دو قلو، سه قلو یا تعداد بیشتر و غیر طبیعی بودن وزن کودک، ممکن است به سزارین نیاز داشته باشید.
غیر طبیعی بودن وضعیت بند ناف
اگر بند ناف مادر در حالت نامناسبی باشد یا دور نوزاد حلقه شده باشد عمل سزارین ایمن تر است.
وضعیت سلامتی نامناسب مادر
در صورت بروز مشکل جدی در سلامتی مانند مشکل قلب یا مغز، ممکن است سزارین توصیه شود. اگر در زمان زایمان به عفونت زگیل تناسلی فعال مبتلا باشید نیز سزارین توصیه می شود. شما می توانید در دوران بارداری هم با مراجعه به پزشک خود از سلامتی دستگاه تناسلی خود باخبر شوید. پزشک با بررسی این ناحیه، زگیل تناسلی را تشخیص و درمان لازم را انجام میدهد.
بیشتر بخوانید: رابطه بین زگیل تناسلی و سرطان دهانه رحم
انسداد مکانیکی
در صورت داشتن یک فیبروئید بزرگ در کانال رحم، یک شکستگی یا در رفتگی شدید لگن یا بزرگ بودن غیر معمول سر نوزاد، به سزارین نیاز دارید.
غیر عادی بودن شرایط کودک
اگر متخصص متوجه تغییر در ضربان قلب کودک شود، سزارین بهترین گزینه برای زایمان می باشد.
داشتن سزارین قبلی
اگر زایمان قبلی شما سزارین بوده است پزشکان توصیه می کنند زایمان بعدی هم سزارین باشد.
اگر شما هم نیاز به انجام سزارین دارید ما به شما خانم دکتر جوانمرد را پیشنهاد می کنیم. دکتر جوانمرد با داشتن سالها سابقه در زمینه زنان و انجام زایمانهای متعدد سزارین و طبیعی شما را در داشتن یه زایمان ایمن و موفق کمک خواهند کرد. جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره 77714405-021 تماس بگیرید.
معایب سزارین
برخی از خانم ها برای جلوگیری از درد زایمان طبیعی یا عوارض احتمالی آن از پزشک تقاضا می کنند که با عمل سزارین، زایمان را انجام دهند. اگر قصد داشتن چندین فرزند را دارید سزارین توصیه نمی شود. زیرا سزارین خطرات زایمان های بعدی را بیشتر می کند. زنانی که چند بار سزارین می کنند در معرض مشکلاتی مانند خونریزی شدید قرار دارند که ممکن است نیاز به جراحی درآوردن رحم (هیسترکتومی) داشته باشند. همچنین زمان بهبودی از سزارین نسبت به زایمان واژینال بیشتر طول می کشد. توصیه می شود به توصیه های پزشک خود عمل کرده و اجازه دهید او برای شما تصمیم گیری کند.
مقاله مرتبط: زایمان طبیعی با بیحسی اپیدورال
خطرات سزارین
مانند سایر انواع جراحی های بزرگ، سزارین زایمان سزارین انتخابی نیز دارای خطراتی است. این خطرات به دو دسته تقسیم می شوند: خطرات مربوط به کودک و خطرات مربوط به مادر.
خطرات مربوط به کودک
- مشکلات تنفسی: احتمال ابتلا به مشکلات تنفسی در نوزادانی که توسط عمل سزارین متولد شده اند زیادتر است. این نوزادان در چند روز اول پس از تولد دچار تنفس غیر طبیعی و سریع می شوند.
- آسیب جراحی: در کودکان متولد شده با سزارین ممکن است شکستگی های بسیار کوچکی اتفاق بیافتد. البته این مورد بسیار نادر است و موارد خیلی کمی اتفاق افتاده است.
خطرات مربوط به مادر
- عفونت بعد از انجام سزارین: ممکن است مادر در معرض خطر ابتلا به عفونت رحم (آندومتریوز) قرار بگیرید.
- خونریزی پس از زایمان: سزارین ممکن است باعث خونریزی شدید حین و بعد از زایمان شود.
بیشتر بخوانید: سرطان آندومتر قابل درمان است؟
- واکنش به بیهوشی: چون سزارین نیاز به بی هوشی دارد امکان واکنش های جانبی به هر نوع بیهوشی وجود دارد.
- لخته شدن خون: سزارین ممکن است خطر ابتلا به لخته شدن خون در داخل رگ ها، به ویژه در پاها یا لگن را افزایش دهد. اگر یک لخته خون به ریه های شما برود و جریان خون را مسدود کند می تواند زندگی مادر را تهدید کند.
- عفونت بخیه: پارگی شکم توسط تیغ جراحی و بخیه ممکن است باعث عفونت شود.
- آسیب جراحی: صدمات جراحی به مثانه یا روده می تواند در حین سزارین رخ دهد.
آماده شدن برای سزارین
یکی از اقداماتی که پزشکان قبل از زایمان سزارین انتخابی انجام می دهند بررسی بی هوشی حین عمل است. معمولا پزشکان مادر را از عوارض احتمالی بی هوشی آگاه کرده و تلاش می کنند تا عوارض بی هوشی را به صفر برسانند. همچنین پزشکان از خانم ها می خواهند آزمایش خون بدهند. این آزمایشات اطلاعاتی در مورد گروه خونی مادر و میزان هموگلوبین خون ارائه می دهد. در صورتی که نیاز به انتقال خون باشد این اطلاعات مفید خواهند بود.
در مراحل آماده سازی قبل از عمل هر سوال یا ابهامی در مورد سزارین دارید از پزشک خود بپرسید. نگرانی های خودتان را با پزشک در میان بگذارید و اگر شرایط خاصی دارید او را آگاه کنید.
بیشتر بخوانید: آشنایی با مراقبتهای دوران بارداری
قبل از سزارین چه اقداماتی باید انجام دهید
در خانه
پزشک ممکن است از شما بخواهد که شب قبل از سزارین خود را با صابون ضد عفونی کننده کرده و حمام کنید. موهای ناحیه تناسلی خود را در 24 ساعت قبل از سزارین اصلاح نکنید. شیو کردن می تواند خطر عفونت در محل جراحی را افزایش دهد. اگر موهای ناحیه تناسلی شما نیاز به برداشتن داشته باشد، درست قبل از عمل توسط کادر جراحی تراشیده می شوند.
در بیمارستان
قبل از انجام عمل شکم باید تمیز و پاک شود. به احتمال زیاد یک لوله برای جمع آوری ادرار در مثانه شما قرار می گیرد. همچنین سرم هایی برای تأمین مایعات و دارو به دست یا بازوی شما زده می شود. شما می توانید زایمان خود را زیر نظر دکتر جوانمرد انجام دهید.
بیهوشی
بیشتر بخش های سزارین تحت بی حسی موضعی انجام می شود، که فقط قسمت پایین بدن شما را به خود اختصاص می دهد. این به شما امکان می دهد در طول عمل بیدار بوده و شاهد تولد نوزاد خود باشید. در مواقع اضطراری، گاهی اوقات بیهوشی عمومی لازم است. با بیهوشی عمومی، شما قادر به دیدن، احساس یا شنیدن چیزی در هنگام تولد نخواهید بود.
داشتن یک زایمان خوب تا حد زیادی به پزشک شما و تجربه و تبحر ایشان در انجام زایمان موفق بستگی دارد. بر همین اساس ما به شما خانم دکتر جوانمرد خوشدل (متخصص زنان و زایمان) را پیشنهاد می کنیم. جهت کسب اطلاعات بیشتر و دریافت وقت ویزیت با شماره 77714405-021 تماس بگیرید.
در طول عمل سزارین چه اتفاقاتی می افتد؟
پزشک برای زایمان کودک از برش شکمی و برش رحم استفاده خواهد کرد.
برش شکم
پزشک برش را از طریق دیواره شکم انجام می دهد. معمولا این کار به صورت افقی بین ناف و اندام تناسلی انجام می شود. از طرف دیگر، پزشک ممکن است برش عمودی از زیر ناف تا دقیقاً بالای استخوان بالای واژن ایجاد کند. سپس پزشک شما از درون بافت چربی و بافت همبند برش هایی را به صورت لایه به لایه ایجاد می کند و عضلات شکم را برای دسترسی به حفره شکمی جدا می کند.
برش رحم
بعد از برش شکم، برش رحم انجام می شود. این برش معمولا به صورت افقی در قسمت تحتانی رحم با عرض کم ایجاد می شود. بسته به موقعیت کودک در رحم و اینکه آیا عوارضی وجود دارد یا نه ممکن است از انواع دیگر برش رحم استفاده شود.
تحویل نوزاد
نوزاد از طریق برش ها به دنیا آورده می شود. پزشک دهان و بینی کودک را از مایعات پاک می کند، سپس بند ناف را برش می دهد و برش ها با بخیه ها بسته می شوند. اگر بی حسی موضعی دارید، می توانید صدای کودک را بلافاصله پس از زایمان بشنوید و او را ببینید.
بعد از عمل سزارین چه اقداماتی انجام می شود؟
بعد از انجام سزارین، احتمالا چند روز در بیمارستان خواهید ماند. در این دوره پزشک به شما مسکن می دهد تا درد زایمان کاهش یابد. هنگامی که اثرات بیهوشی از بین رفت، باید مایعات فراوان بنوشید و پیاده روی کنید. این به جلوگیری از یبوست و بیماری های دیگر کمک می کند. همچنین تیم مراقبتی بیمارستان بخیه را از نظر علائم عفونت کنترل می کنند.
شیر دهی را به محض این که احساس کردید قادر به انجام آن هستید، می توانید شروع کنید. از پرستار خود یا یک مشاور شیردهی بخواهید که به شما یاد دهد چگونه موقعیت خود را حفظ کنید و از کودک خود حمایت کنید تا راحت باشید.
مراقبت های بعد از سزارین
در طی فرآیند بهبود سزارین، ناراحتی و خستگی رایج است پس نگران نباشید. برای تسریع بهبودی:
- سخت نگیرید: تا آن جا که می توانید استراحت کنید و برای چند هفته اول، از بلند کردن هر چیزی سنگین تر از کودک خودداری کنید. همچنین از بلند شدن از وضعیت چمباتمه زدن خودداری کنید.
- به دنبال تسکین درد باشید: برای تسکین درد بخیه، پزشک شما ممکن است پد های حرارتی، ایبوپروفن، استامینوفن یا دارو های دیگری را برای تسکین درد توصیه کند. بیشتر داروهای تسکین دهنده درد برای زنانی که شیرده هستند بی خطرند.
- از رابطه جنسی خودداری کنید: برای جلوگیری از ابتلا به عفونت، تا شش هفته بعد از سزارین از رابطه جنسی خودداری کنید. (بیشتر بخوانید: چه مدت پس از زایمان می توانم رابطه جنسی داشته باشم؟)
بعد از سزارین چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید
بخیه روی شکمتان را بررسی کنید. به علائم و نشانه هایی که تجربه می کنید توجه کنید. اگر علائم زیر را دارید به پزشک مراجعه کنید:
- قرمزی و تورم بخیه
- عفونت و چرک کردن بخیه
- تب داشتن
- خون ریزی شدید
- شدیدتر شدن درد
- از دست دادن اشتها
- خستگی زیاد
- افسردگی دائمی و تغییر در خلق و خو
صحبت نهایی در مورد سزارین
انتخاب پزشک خوب برای زایمان یکی از مسائل مهم در دوران بارداری است. یک متخصص با تجربه می تواند در مورد این که سزارین انجام دهید یا نه، به شما مشاوره های مفیدی بدهد. خانم دکتر منیژه جوانمرد خوشدل متخصص زنان و زایمان با تجربه فراوان در زمینه سزارین بهترین مشاور و متخصص برای شما خواهند بود.
اگر قصد دارید عمل سزارین انجام دهید یا نمی دانید که بهترین روش برای زایمان شما چیست می توانید به دکتر چوانمرد مراجعه نمایید. برای گرفتن نوبت و وقت مشاوره می توانید با شماره 77714405-021 تماس بگیرید.