زایمان به دو صورت زایمان طبیعی یا واژینال و یا عمل سزارین انجام می شود. عمل سزارین، جراحی است که در آن زایمان از طریق برش شکم و دیواره جلویی رحم مادر انجام می شود. زایمان باید طبیعی صورت گیرد و فقط زمانی که جان مادر یا نوزاد در خطر است عمل سزارین اورژانسی یا اجباری انجام می شود.
اما در این سالها نوع دیگری از عمل سزارین به نام سزارین انتخابی رواج پیدا کرده که از طرف خانم های باردار و بدون ضرورت تقاضا می شود. ما در این مقاله قصد داریم به سزارین انتخابی و بایدها و نبایدهای آن بپردازیم. اگر قصد دارید سزارین کنید، این مقاله را تا آخر بخوانید. برای دسترسی سریع به تیترها می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.
سزارین انتخابی چیست؟
سزارین انتخابی به سزارینی گفته می شود که بدون دلیل پزشکی و فقط به دلیل درخواست مادر انجام می شود. در این موارد، مادر هیچ مشکلی برای زایمان طبیعی ندارد، اما به دلایلی که در این مقاله به آنها اشاره خواهیم کرد مایل به انجام عمل سزارین است.
سزارین اورژانسی چه زمانی ضروری است؟
گاهی لازم است برای حفظ سلامت یا جان مادر و نوزاد به جای زایمان واژینال، عمل سزارین انجام شود. علت سزارین اورژانسی می تواند یکی از موارد زیر باشد:
- بزرگی سر جنین و عدم مطابقت آن با لگن مادر
- جنین در موقعیت بریچ
- مشکلات جفت مثل جفت سرراهی، عروق جفتی سر راهی و افتادگی بند ناف
- سابقه جراحی فیبروم رحم
- وجود زخم یا اسکار رحم به دلیل سزارین قبلی، پارگی قبلی رحم، جراحی های ترمیمی واژن و دهانه رحم
- بارداری سه قلویی و بیشتر
- تومورهای خوش و بدخیم داخل کانال واژن
- سرطان دهانه رحم
- جنین درشت با وزنی بیش از 4 کیلوگرم
- وجود هرپس تناسلی فعال موقع زایمان
همچنین اگر مادر دچار مشکلات زمینه ای مثل کبد چرب حاملگی، دیابت بارداری، کلیه پیوندی و پره اکلامپسی (مسمومیت بارداری) باشد، زایمان سزارین اجباری است.
برای تجربه بهترین عمل سزارین و یا زایمان طبیعی بدون درد در تهران می توانید به خانم دکتر منیژه جوانمرد خوشدل، متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید. ایشان با سالها تجربه موفق در انجام زایمانهای متعدد سزارین و طبیعی به شما در داشتن یک زایمان ایمن و موفق کمک خواهند کرد. جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره 77714405-021 تماس بگیرید.
خطرات عمل سزارین انتخابی
زایمان سزارین انتخابی با همان خطراتی همراه است که در سزارین اجباری وجود دارد. خطرات سزارین برای مادر شامل موارد زیر هستند:
- احتمال بروز ایست قلبی
- خونریزی یا عفونت در محل سزارین
- ریسک چسبندگی جفت و نیاز به هیسترکتومی رحم
- احتمال پارگی رحم
- آمبولی مادر
- آسیب به مثانه و روده به دلیل ایجاد چسبندگی های متعدد
- احتمال نازایی به دلیل بروز چسبندگی بعد از سزارین
همچنین سزارین انتخابی باعث می شود در حاملگی های بعدی دچار مشکل شوید. احتمال خطرات سزارین دوم و سزارین های بعدی به مراتب بیشتر از سزارین اول خواهد بود.
عوارض بعد از زایمان سزارین انتخابی
به گفته دکتر منیژه جوانمرد خوشدل، متخصص زنان و زایمان در تهران، مادران با انجام سزارین انتخابی، عوارضی را تجربه خواهند کرد که در زایمان طبیعی بروز نمی کنند. این عوارض عبارتند از:
- عوارض بیهوشی سزارین
- طولانی شدن دوره نقاهت
- بستری شدن به مدت بیشتر در بیمارستان بعد از زایمان
- عدم امکان تماس پوستی مادر و نوزاد بعد از زایمان به دلیل بیهوشی مادر
- شکل نگرفتن ارتباط عاطفی اولیه بین مادر و بچه
- به تعویق افتادن شیردهی نوزاد بعد از تولد
- سفت شدن جای بخیه سزارین
چنین عوارضی بعد از زایمان واژینال ایجاد نمی شود.
عوارض سزارین انتخابی برای نوزادان
نوزادانی که با سزارین انتخابی یا اورژانسی متولد می شوند دچار مشکلات تنفسی مثل آسم، تنگی نفس گذرا و زجر تنفسی خواهند شد و مجبورند بیشتر در بیمارستان تحت نظر بمانند. دیگر عوارض سزارین انتخابی عبارت است از:
- بالا رفتن خطر آلرژی، مشکلات سیستم ایمنی و کم خونی کودک در سنین بالاتر
- احتمال نیاز به تعویض خون
- افزایش احتمال زردی یا یرقان نوزادی
- ریسک چاقی کودک در بزرگسالی
به دلیل وجود چنین عوارضی توصیه می شود فقط عمل سزارین را زمانی انجام دهید که واقعا ضروری است.
چرا زنان به دنبال سزارین انتخابی هستند؟
یکی از مشکلاتی که باعث می شود مادران بدون دلیل پزشکی درخواست سزارین داشته باشند، عدم آگاهی از عوارض و خطرات زایمان سزارین است. عوامل دیگری هم در اصرار بر سزارین انتخابی دخیل اند که عبارتند از:
- ترس از عوارض زايمان طبيعي مثل مشكلات كف لگن، گشادی واژن و …
- جلو انداختن زایمان به دلايل غير منطقي مثل تولد در تاریخ خاصی، سفر، امتحان داشتن، ….
- ترس از درد زایمان واژینال
- ترس از دخول دردناک بعد از زایمان واژینالی
- ترس از افتادگی مثانه و بی اختیاری های ادراری در سنین بالاتر
- مد بودن در بعضی از خانواده های مرفه
برخی هم برای جلوگیری از فشار به سر نوزاد موقع تولد و کاهش خطرات زایمان برای فرزندشان ترجیح می دهند به جای زایمان طبیعی، سزارین شوند.
سزارین انتخابی در تهران
در صورتی که شرایط سزارین انتخابی را داشته باشید، می توانید این نوع زایمان را انجام دهید. می توانید با مراجعه به مطب خانم دکتر منیژه جوانمرد خوشدل، متخصص زنان، زایمان و نازایی در تهران متوجه شوید که زایمان شما به روش سزارین یا طبیعی خواهد بود.
برای مشاوره در مورد سزارین انتخابی و خطرات آن برای شما و جنین خود نیز می توانید از سالها تخصص و تجربه موفق ایشان در زمینه مراقبتهای دوران بارداری و زایمان های طبیعی و سزارین در بهترین بیمارستان های تهران بهره مند شوید.
اگر شما هم نیاز به انجام سزارین دارید ما به شما خانم دکتر منیژه جوانمرد خوشدل، متخصص زنان و زایمان تهران را پیشنهاد می کنیم. جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره 77714405-021 تماس بگیرید.
سوالات رایج در مورد زایمان
خانم های باردار معمولا سوالات زیر را در مورد زایمان خود از خانم دکتر جوانمرد می پرسند که در ادامه پاسخ آنها را می خوانید:
درد سزارین چقدر است؟
موقع جراحی هیچ دردی ندارید چون برایتان بی حسی موضعی یا بیهوشی کامل انجام می شود. اما بعد از زایمان درد قابل تحملی دارید که با مصرف مسکن برطرف می شود.
مدت زمان جوش خوردن بخیه سزارین چقدر است؟
بخیه سزارین معمولا 6 تا 8 هفته طول می کشد تا بهبود یابد.
سزارین در هفته چندم انجام می شود؟
از هفته 38 بارداری به بعد. اما سزارین انتخابی اگر قبل از هفته 38 بارداری انجام شود به دلیل عدم تکامل جنین باعث صدمات جدی به فرزندتان خواهد شد.
زایمان طبیعی بهتر است یا سزارین؟
مسلما زایمان طبیعی بهتر است و می توانید زایمان طبیعی بدون درد با اپیدورال را انجام دهید. سزارین برای شرایط خاصی انجام می شود.
بعد از سزارین انتخابی می توانم برای بارداری بعدی زایمان طبیعی انجام دهم؟
اگر زایمان اول تان سزارین انتخابی بوده، بارداری دوم هم باید با سزارین انجام شود. چون زایمان طبیعی خطرناک است. مگر اینکه برش در سزارین قبلی افقی باشد، در این صورت می توانید با نظر پزشکتان زایمان طبیعی کنید.
برای بارداری های چند قلویی می توانیم طبیعی زایمان کنیم؟
بستگی به شرایط شما و جنین هایتان دارد. ممکن است بتوانید طبیعی زایمان کنید. باید در این مورد پزشکتان نظر بدهند.
برای بارداری دوقلویی زایمان سزارین انجام نمی شود؟
در بارداری دوقلویی بسته به شرایط مادر و جنین عمل سزارین انجام می شود. مثلا اگر قل اول در حالت بریچ باشد عمل سزارین انجام می گیرد.
اگر شما هم سوالی در مورد زایمان سزارین دارید، می توانید در بخش نظرات بپرسید تا در همین صفحه به سوالات شما در اسرع وقت پاسخ دهیم.