آندومتریوز بیماری ای است که در آن بافتی مشابه بافت داخلی رحم، در بیرون از رحم شروع به رشد می کند. در طول چرخه قاعدگی، این بافت که در خارج از رحم رشد می کند، مانند بافت داخل رحم رفتار می کند؛ ضخیم می شود و سپس تجزیه می شود. با این حال، هیچ راهی برای خارج شدن این بافت تجزیه شده از بدن وجود ندارد. بنابراین در جای خود باقی می ماند و باعث تحریک اعضای بدن و بافت اطراف آن می شود. همچنین باعث ایجاد ضایعات و در نهایت شکل گیری زخم در بافت می شود. در این مقاله به موضوع درمان آندومتریوز خواهیم پرداخت. جهت دسترسی سریع به محتوای مقاله می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.
علائم بیماری آندومتریوز
آندومتریوز یک بیماری دردناک و مزمن است. این بیماری به 4 مرحله خیلی خفیف، خفیف، متوسط و شدید تقسیم می شود. برخی از علائم بیماری آندومتریوز شدید و خفیف عبارت است از:
- قاعدگی دردناک (دیسمنوره)
- قاعدگی های سنگین
- درد لگن
- درد هنگام رابطه جنسی (دیسپارونیا)
- درد هنگام ادرار یا دفع مدفوع
- ناباروری
- خستگی
- اسهال
- حالت تهوع
بد نیست بدانید که تشخیص بیماری آندومتریوز کار آسانی نیست به همین دلیل دانستن علائم این بیماری بسیار مهم و ضروری است و به شما در تشخیص به موقع و درمان آن کمک بسیاری می کند. به همین دلیل در مقاله ای جداگانه با عنوان علائم بیماری آندومتریوز در زنان مفصل و ویژه علائم این بیماری را مورد بررسی قرار داده ایم. خواندن این مقاله بسیار ضروری است.
درمان کیست آندومتریوز
درمان کیست آندومتریوز به روشهای مختلفی قابل درمان است. اگر به بیماری آندومتریوز مبتلا شده باشید، پزشک ممکن است از یکی از روشهای زیر یا ترکیبی از آنها برای درمان آندومتریوز را تجویز کند:
درمان دارویی آندومتریوز
دارو درمانی یکی از راههای درمان آندومتریوز است و شامل موارد زیر می باشد:
داروهای مسکن
در مواردی که درد ناشی از آندومتریوز متوسط تا شدید است، پزشک ممکن است داروهای ضد درد قوی مانند شبه مخدرها را برای مقابله با آن تجویز کند. مصرف این داروها فقط با نسخه مجاز است و می توانند اعتیادآور باشند، از این رو هرگز نباید بیش از حد استفاده شوند. یکی ازا ین داروها اوریلیزا ( Orilissa ) است. ممکن است پزشک این دارو را برای کاهش درد بین قاعدگی ها و درد هنگام رابطه جنسی تجویز کند. مصرف این دارو نیز فقط با نسخه پزشک مجاز است.
درمان هورمونی
هورمون های بدن به ویژه استروژن به طور مستقیم بر آندومتریوز اثر می گذارد. بنابراین هورمون درمانی برای کنترل استروژن و کاهش درد مناسب است. درمان های هورمونی می توانند به کاهش رشد وصله های آندومتریوز ( بافت هایی که در خارج از رحم رشد می کنند) کمک کند.
شما هم برای درمان بیماری آندومتریوز خود می توانید از تخصص خانم دکتر منیژه جوانمرد خوشدل متخصص زنان و زایمان بهره مند شوید. برای دریافت وقت ویزیت با شماره 77714405-021 تماس حاصل فرمایید.
قرص های ضد بارداری
این داروها به کنترل هورمون های مسئول رشد و ایجاد وصله های آندومتریوز، کمک می کند. مصرف این قرص ها منجر به قاعدگی سبک تر، کوتاهتر و منظمتر می شوند. همچنین به کاهش گرفتگی و دل درد کمک می کند. بسته به نحوه تجویز پزشک، این قرص ها ممکن است قاعدگی شما را به طور کلی متوقف کنند. این قرص ها حاوی استروژن مصنوعی و پروژسترون هستند و اثر آن ها فقط تا زمانی ماندگار است که مصرف می شوند. زمانی که مصرف قرص متوقف شود، امکان بازگشت قاعدگی های دردناک و سنگین وجود دارد. قرص های ضد بارداری را می توان با خیال راحت برای مدت طولانی مصرف کرد، اما ممکن است عوارض جانبی ناخواسته ای مانند نفخ، افزایش وزن، خونریزی نامنظم بین قاعدگی ها و سردرد داشته باشد.
بیشتر بخوانید: آیا قاعدگی نامنظم خطرناک است
پروژستین/ پروژسترون
درمان با پروژسترون ( هورمون طبیعی ) و پروژستین ( نوع مصنوعی آن) باعث کاهش یا در بیشتر موارد قطع قاعدگی می شود. این به کاهش علائم آندومتریوز کمک کرده و رشد بافت آندومتر را کند می کند. پروژستین به صورت قرص، تزریق یا IUD مصرف می شود. اگر به عنوان قرص مصرف شود، پس از قطع قرص اثرات پروژستین متوقف می شود. اگر از طریق تزریق یا IUD استفاده شود، ممکن است ماه ها یا بیشتر طول بکشد تا اثرات آن به طور کامل از بین رفته و قاعدگی و علایم آن باز گردند. انواع مختلفی از پروژستین ها وجود دارد که روی همه تاثیر یکسان ندارد. بنابراین، پزشک شما ممکن است نوعی روش سعی و خطا را برای درمان شما پیشنهاد دهد. پروژسترون درمانی دارای عوارض جانبی زیادی است، مثلا:
- نفخ
- افسردگی، نوسانات خلقی
- سردرد، سرگیجه
- خونریزی نامنظم
- بی حالی
- حالت تهوع
- آکنه
- افزایش وزن
ضد هورمون آزاد کننده گنادوتروپین
این داروها با سرکوب تولید گنادوتروپین ها، هورمون لوتئین کننده (LH) و هورمون های محرک فولیکول ، علائم آندومتریوز را بهبود می بخشند. کاهش تولید این هورمون ها، منجر به کاهش قابل توجه تولید استروژن، متوقف شدن رشد وصله های آندومتریوز و در نهایت باعث تخریب وصله های موجود می شود.
این داروها را می توان به صورت اسپری روزانه بینی، تزریق روزانه، تزریق ماهانه یا تزریق سه ماهه مصرف کرد. به احتمال زیاد، پزشک شما مصرف طولانی مدت این دارو را توصیه نخواهد کرد. بلکه مصرف آن را به 6 ماه محدود کرده و بعد از آن یک دوره استراحت انجام می شود. این داروها به طور موقت یائسگی را تحریک می کنند. ممکن است بسیاری از علائم یائسگی مانند گر گرفتگی، خشکی واژن، از بین رفتن میل جنسی، نوسانات خلقی، تغییر در اندازه پستان ها، نازک شدن استخوان و بی خوابی را تجربه کنید. اما با قطع مصرف دارو این علائم از بین رفته و قاعدگی شما باز می گردد.
دانازول
این دارو نوعی آندروژن (هورمون مردانه) مصنوعی است. دانازول با جلوگیری از تولید هورمون های قاعدگی توسط تخمدانها، قاعدگی را متوقف و آندومتریوز را درمان می کند. دانازول در کاهش درد آندومتریوز بسیار مؤثر است، اما معمولاً اولین خط درمان نیست. زیرا عوارض جانبی شدیدی می تواند داشته باشد. این دارو باعث:
- ایجاد آکنه
- بم شدن صدا، افزایش موهای زاید
- افزایش وزن
- سینه های دردناک
- گر گرفتگی
- نوسانات خلقی و سردرد
- اختلال در عملکرد کبد
- آسیب به جنین در صورت بارداری (حتی اگر احتمال بسیار کمی وجود دارد که شما باردار باشید، حتما به پزشک اطلاع دهید)
اگر قصد باردار شدن دارید، هیچ یک از درمان های هورمونی را نباید انجام دهید. در عوض، باید از پزشک گزینه های دیگری را درخواست کنید.
درمان آندومتریوز با عمل جراحی
معمولاً در صورت وجود درد شدید، پزشک عمل جراحی را برای درمان آندومتریوز تجویز می کند. روشهای جراحی برای آندومتریوز عبارتند از:
لاپاروسکوپی
تنها راه تأیید تشخیص آندومتریوز، و همچنین روشی برای درمان آن ، لاپاراسکوپی است. این روش شامل ایجاد برش های کوچک در شکم و قرار دادن لاپاروسکوپ (یک ابزار پزشکی باریک و کوچک برای مشاهده رحم و اندام های اطراف آن) است. در این روش، لاپاروسکوپ با وسایل برداشتن ضایعات و وصله های آندومتریوز تجهیز می شود. در برخی موارد، حتی پس از انجام عمل جراحی، هورمون درمانی نیز تجویز می شود. معمولاً تسکین درد ناشی از لاپاراسکوپی موقتی است. اما حدود 40% تا 80% از خانم ها، دو سال پس از عمل جراحی خود، دوباره احساس درد می کنند.
بیشتر بخوانید: دکتر خوب برای درمان آندومتریوز
لاپاراتومی
امروزه این عمل جراحی به ندرت مورد استفاده قرار می گیرد. زیرا بیشتر زنان مبتلا به آندومتریوز با لاپاروسکوپی تحت درمان قرار می گیرند. لاپاراتومی شامل ایجاد یک برش بزرگ در شکم برای از بین بردن وصله های آندومتریوز است. در مواردی که درد شدید باشد، ممکن است پزشک تصمیم بگیرد از طریق لاپاروتومی، هیسترکتومی انجام دهد. اگر پزشک تصمیم بگیرد که دهانه رحم را همراه با رحم بردارد، به آن هیسترکتومی کامل گفته می شود. به ندرت ممکن است پزشک دستور برداشتن لوله های فالوپ و تخمدان ها را نیز بدهد. معمولاً لاپاراتومی آخرین گزینه درمان قطعی آندومتریوز است و زمانی که همه درمان های دیگر ناموفق باشند، از آن استفاده می شود.
در صورت ابتلا به بیماری آندومتریوز و درمان آن با جراحی، توصیه می کنیم به خانم دکتر منیژه جوانمرد خوشدل متخصص زنان و زایمان برای بهبودی کامل این بیماری مراجعه کنید. برای دریافت وقت ویزیت با شماره 77714405-021 تماس حاصل فرمایید.
درمان های بدون نسخه برای اندومتریوز
اگر درد ناشی از آندومتریوز خفیف باشد، ممکن است استفاده از داروهای مسکن مانند داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی مفید باشد. در صورت امکان، از پزشک خود بخواهید مشخص کند که کدام یک از این داروها برای شما مناسب است. برای کاهش بیشتر علایم دردناک، ممکن است پزشک هورمون درمانی را همزمان به شما توصیه کند.
درمان خانگی آندومتریوز
در کنار روشهای دیگر تغییرات زیادی می توانید در سبک زندگی خود بدهید تا علایم بیماری آندومتریوز را بهبود دهید. مثلا:
تغییر رژیم غذایی: تغییرات کوچک در رژیم غذایی می تواند به کاهش درد کمک کند. مثلا:
مصرف سبزیجات و دانه کتان
مصرف غذاهای حاوی امگا 3: مصرف ماهی ساردین و سالمون که حاوی اسید های چرب امگا 3 هستند. همچنین سرعت رشد وصله های آندومتریوز را کاهش می دهند. یا مصرف امگا 3 به شکل مکمل غذایی
عدم مصرف برخی خوراکیها: حذف لبنیات پر چرب، گوشت قرمز و ماهی که معمولاً حاوی مواد شیمیایی محیطی هستند.
ورزش: ورزش کردن باعث آزاد سازی اندورفین و کاهش درد می شود. این موضوع هنوز اثبات نشده است. ولی ورزش کردن مزایای بسیاری برای سلامتی فرد دارند که امتحان کردن آن به عنوان ابزاری برای کاهش درد آندومتریوز ضرری ندارد.
نشستن در آب گرم: زمانی که به طور منظم این استحمام انجام شود، می تواند به کاهش درد کمک کند. این روش شامل نشستن در یک حوضچه یا وان حمام پر از آب گرم به مدت چند دقیقه است.
درمان ناباروری مرتبط با آندومتریوز
یکی از عوارض شایع آندومتریوز، کاهش باروری یا ناباروری است. اگر به دلیل ابتلا به آندومتریوز نمی توانید باردار شوید، پزشک گزینه های زیر را به شما پیشنهاد می کند:
لاپاراسکوپی
تحقیقات نشان داده که در صورت داشتن آندومتریوز خفیف، لاپاراسکوپی می تواند با برداشتن وصله های آندومتریوز، شانس بارداری را افزایش دهد.
لقاح خارج رحمی (IVF)
اگر عمل لاپاروسکوپی به باردار شدن شما کمکی نکند، لقاح خارج رحمی گزینه بعدی است. این نوعی فناوری تولید مثل است که به صورت ترکیب تخمک با اسپرم در یک ظرف آزمایشگاهی است. در مواردی برخی از تخمک ها، بارور و تبدیل به جنین می شوند. پس از آن جنین های سالم به رحم زن منتقل می شوند. لقاح خارج رحمی، عملی بسیار گران قیمت است و معمولاً تحت پوشش بیمه نیست.
اگر سوالی در مورد روشهای درمان کیست آندومتریوز دارید، می توانید آنرا در بخش نظرات زیر این مقاله مطرح نمایید.