انواع فیبروم رحمی: اینترامورال – ساب موکوزال – ساب سروزال

انواع فیبروم رحم

به غده های عضلانی که در رحم رشد می کنند، فیبروم میگویند. این بیماری به دو نوع خوش خیم و بدخیم قابل تقسیم است. جالب است بدانید که درصد خیلی پایینی از افراد (حدود 5 درصد) به نوع بدخیم آن دچار می شوند و در 95 درصد موارد دیگر، افراد به نوع خوش خیم آن مبتلا می شوند. لازم به ذکر است، در موارد بسیار نادری ممکن است فیبروم به سرطان تبدیل شود. در این مقاله قصد داریم ضمن معرفی انواع فیبروم، درباره اندازه نرمال فیبروم ها، خطرات فیبروم برای بیمار و نحوه درمان هر یک از انواع فیبروم صحبت کنیم. همچنین در خصوص انواع فیبروم در بارداری مطالب مهمی را به اطلاع شما عزیزان خواهیم رساند. جهت دسترسی به بخشهای مختلف مقاله می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.

انواع فیبروم را بهتر بشناسیم

فیبروم های رحمی انواع مختلفی دارند. پزشکان با توجه به اینکه، این فیبروم ها در کجای رحم رشد می کنند و چه نشانه هایی دارند، آنها را به 3 دسته کلی تقسیم کرده اند:

  • فیبروم اینترامورال
  • فیبروم ساب موکوزال
  • فیبروم ساب سروزال

در ادامه توضیحاتی درمورد هر یک انواع فیبروم خدمتتان ارائه می کنیم.

فیبروم اینترامورال

تمامی فیبرومها، در ابتدا از نوع فیبروم اینترامورال هستند. اگر فیبروم به محل خاصی حرکت کند، نوع آن تغییر می کند. وقتی فیبروم ایجاد شده، به سمت حفره رحم حرکت کند، به فیبروم ساب موکوزال و زمانی که به طرف حفره شکم حرکت کند به فیبروم ساب سروزال تبدیل می شود.

اگر شما هم به این نوع فیبروم مبتلا  شده اید، حتما به پزشک متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید. خانم دکتر منیژه جوانمرد خوشدل متخصص زنان و زایمان برای بهبود کامل این بیماری همراه شما هستند. شما می توانید در صورت نیاز، برای دریافت وقت ویزیت با شماره 77714405 تماس حاصل فرمایید.

فیبروم ساب موکوزال

از رایجترین فیبروم ها، فیبروم ساب موکوزال است. این فیبروم دقیقا زیر دهانه رحم قرار دارد. وقتی این فیبروم به داخل رحم کشیده شود، باعث می شود فرد، دل درد بگیرد و خونریزی کند. چون فیبرومها رگهای خونی زیادی دارند. وقتی خانم مبتلا به فیبروم ساب موکوزال پریود می شود، خونریزی شدیدی خواهد داشت. اگر شدت خونریزی زیاد شود، باید به بیمارستان منتقل شود و به او خون تزریق کنند. همچنین اگر خانم باردار به فیبروم ساب موکوزال مبتلا و درمان نشود، ممکن است جنین سقط شود.

انواع فیبروم ها

فیبروم ساب سروزال

فیبروم ساب سروزال یکی دیگر از انواع فیبرومهاست. این فیبروم در خارج از رحم تشکیل می شود. اگر این فیبروم رشد کند، ناحیه اطراف لگن و شکم را درگیر خود می کند. این فیبروم، بعضی اوقات، آنقدر بزرگ می شود، انگار یک هندوانه در داخل شکم وجود دارد. فیبروم ساب موکوزال گاهی اوقات هیچ نشانه ای ندارد، اما با این وجود نفخ شکم یا فشار آمدن به مثانه، از علائم آن است.

اندازه انواع فیبروم رحم

فیبروم ها، اندازه و شکل های مختلفی دارند. در ادامه به بررسی اندازه انواع فیبروم رحمی می پردازیم:

  • فیبروم اینترامورال: این نوع از فیبروم ها، معمولا در هر اندازه ای یافت می شوند. اندازه آنها ممکن است قد یک نخود باشد یا بسیار بزرگ و حتی به قطر 15 سانتی متر هم برسند.
  • فیبروم ساب موکوزال: این فیبروم ها نیز، ممکن است در هر اندازه یافت شوند، اما به مراتب، کوچکتر از انواع دیگر فیبروم هستند، چون فضای کمتری برای رشد دارند.
  • فیبروم ساب سروزال: این فیبروم ها، چون در بیرون از رحم، رشد می کنند و فضای خیلی بزرگی نسبت به داخل رحم دارند، ممکن است خیلی بزرگ شوند. حتی نمونه هایی از اندازه بیست سانتی متری آنها، یافت شده است.

عوامل بسیاری در رشد فیبروم ها موثرند، از جمله:

  • سن
  • نژاد
  • بارداری
  • وزن
  • خوش خیمی
  • بدخیمی

این عوامل باعث شده نوع فیبروم زنان نسبت به یکدیگر متفاوت باشد. معمولا نرخ رشد فیبروم کم است. مواردی هم دیده شده که هیچ رشدی نداشته است. در زنان یائسه چون هورمون ها رشدی ندارند، این فیبروم ها نه تنها بزرگ نمی شوند بلکه ممکن است کوچک تر هم بشوند.

خطرات انواع فیبروم

عوارض و خطرات فیبروم رحمی در زنان عبارتند از:

ایجاد یبوست

اگر فیبروم ها در بدن تشکیل شوند، تاثیرات بد و منفی بر روی اندام های داخلی فرد می گذارند. یکی از این اثرات منفی ایجاد هموروئید در فرد است، که یبوست را هم با خود به همراه دارد.

بی اشتهایی

یکی دیگر از تاثیرات منفی فیبروم ها، بی اشتهایی فرد نسبت به خوردن مواد غذایی است؛ چرا که فیبروم به دیواره معده فشار می آورد و بیمار درد می کشد. در این حالت او روز به روز لاغر می شود.

فشار به مثانه

تاثیر منفی دیگری که فرد مبتلا به فیبروم را آزار می دهد، این است که اگر فیبروم در محل مثانه رشد کرده باشد، فیبروم به مثانه فشار وارد می کند. فشار به مثانه موجب می شود فرد مجبور شود برای دفع ادرار در طول شب، مدام به دستشویی برود. بعلاوه اینکه ممکن است هنگام دفع، درد هم داشته باشد.

درد و سوزش هنگام ادرار

احتمال سقط جنین

آیا فیبروم باعث سقط جنین می شود؟ در بین زنان بارداری که به فیبروم مبتلا هستند، در برخی ممکن است درد شکمی سراغشان بیاید. اگر این مادران خونریزی کمی داشته باشند، به جنین آسیب نمی رسد. اما اگر خونریزی زیاد باشد، بیمار باید زیرنظر مداوم پزشک، قرار بگیرد؛ زیرا احتمال سقط جنین وجود دارد. لازم به ذکر است که 10 درصد از زنان بارداری که فیبروم دارند، ممکن است در ماه های اول بارداری خود، فیبروم شان بزرگ شود و علاوه بر خونریزی، درد شکمی زیادی هم داشته باشند. در این شرایط پزشک باید بسیار آگاه باشد و بتواند درد و خونریزی مادر را کنترل کند.

درمان انواع فیبروم رحمی

این بیماری معمولا قابل درمان است. با این حال، احتمال نازایی خانم برای همیشه وجود دارد. در بررسی های انجام شده، محققان دریافتند بیماری فیبروم، بین سنین 16 تا 50 سالگی در میان زنان ظاهر می شود؛ هر چند بیماری فیبروم رحم در دختران مجرد هم وجود دارد اما رواج آن بیشتر در میان زنان 35 سال به بالا است.
برای درمان انواع فیبروم ها پزشک باید به سه نکته مهم دقت کند:

  • سن بیمار
  • شکل و اندازه فیبروم
  • سلامت عمومی فرد

لازم به ذکر است، پزشک برای درمان کامل فیبروم ممکن است از روشهای ترکیبی درمان هم استفاده کند. و یا با انجام عمل کورتاژ تشخیصی از رحم نمونه برداری کند تا علت را بررسی کند به همین جهت لازم و ضروری است که نزد بهترین دکتر زنان برای درمان فیبروم رحم بروید تا مهارت لازم جهت درمان را داشته باشد. در ادامه انواع روش های درمانی فیبروم ها را بررسی خواهیم کرد. پزشکان معمولا برای درمان فیبروم ها از سه روش استفاده می کنند:

دارو درمانی

داروهایی مثل مفنامیک اسید و ایبوپروفن، خاصیت ضدالتهابی دارند. این داروها برای آرام شدن دردهای قاعدگی، بسیار مفید هستند. پزشکان به وسیله همین داروها فیبروم داخل بدن فرد بیمار را کوچک می کنند. همچنین قرص های ضد بارداری هم برای رفع گرفتگی عضلات و خونریزی رحمی موثر هستند و پزشکان آنها را برای بیمارانشان تجویز می کنند.

بیشتر بخوانید: چه غذاهایی برای فیبروم مضر هستند؟

جراحی

جراحی میوکتومی یکی از روشهای جراحی فیبروم دارای علائم است. در این زمان، پزشک بخشی از شکم را که فیبروم ها در آنجا وجود دارد، شکافته و فیبروم ها را خارج می کند. در این روش درمانی احتمال باردار شدن خانم وجود دارد. نوع دیگری از جراحی وجود دارد که پزشک بصورت کامل رحم خانم را برمی دارد. به این روش جراحی هیسترکتومی گفته می شود. این روش جراحی از رایج ترین روشهای درمانی فیبروم است. جراحی لاپاراسکوپی رحم و تخمدان نیز در درمان فیبرومهای رحمی موثر است. همچنین انواع فیبرومها با کمک عمل هیسترسکوپی رحم و تخمدان درمان می شوند و برخلاف جراحی هیسترکتومی، نیازی به برداشتن رحم نیست.

هیسترکتومی

روش های غیر تهاجمی

گاهی اوقات پزشکان، برای درمان فیبروم، از روشهایی استفاده می کنند که کمترین عارضه را برای بیمار مبتلا به فیبروم به همراه دارد.
در این روش، پزشک به وسیله اشعه و لیزرهای الکترونیکی اقدام به برداشتن فیبروم ها می کند. در این حالت پزشک از بیمار می خواهد داخل دستگاه MRI دراز بکشد. پس از مشاهده فیبروم ها، پزشک فیبروم را بوسیله اشعه های فرکانس بالا از بین می برد. گاهی ممکن است پزشک برای حذف فیبروم از لیزر الکترونیکی برای کوچک کردن و از بین بردن فیبروم کمک بگیرد. همچنین برای درمان فیبروم از طریق روش های غیرتهاجمی شیوه ای وجود دارد که دوره بهبود بیمار را بسیار کم می کند. در این روش پزشک با ایجاد شکافی در محل مورد نظر( معمولا نزدیک ناف) فیبروم را بوسیله دستگاه لاپاروسکوپ خارج می کند. به این روش جراحی درمان لاپاروسکوپی می گویند.
این نکته را در نظر داشته باشید، انجام این درمانها برای زنان باردار اصلا توصیه نمی شود. به همین جهت پزشکان، برای اینکه کمترین تاثیر منفی را متوجه مادر و جنین کنند، فیبروم را بوسیله مسکن کنترل می کنند.

این را به خاطر داشته باشید، برای درمان بیماری حتما باید زیر نظر پزشک متخصص زنان و زایمانی قرار بگیرید که تجربه زیادی در درمان انواع فیبروم دارند. پیشنهاد ما به شما خانم دکتر منیژه جوانمرد خوشدل متخصص زنان و زایمان است. شما می توانید در صورت نیاز، برای دریافت مشاوره با شماره 77714405-021 تماس حاصل فرمایید.

بارداری با انواع فیبروم

وجود فیبروم در بدن، به خودی خود، مسائل و مشکلاتی را بهمراه دارد. اما در برخی موارد نادر، وجود فیبروم باعث نازایی زنان هم می شود. اگر خانم بارداری به فیبروم رحمی مبتلا شود، با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم می کند که شما با مطالعه مقاله آیا فیبروم رحم در بارداری خطرناک است اطلاعات جامع و کاملی در این زمینه بدست خواهید آورد با اینحال در ادامه به مهمترین مواردی که ممکن است برای مادر و جنین خطر آفرین باشد اشاره می کنیم از آن جمله:

  • سزارین: بنا به تشخیص پزشک، این احتمال وجود دارد، چنین مادرانی، نوزاد خود را با عمل سزارین به دنیا آورند. دلیل این است که فیبروم در محل خروج جنین منتشر شده است و جنین از این مسیر نمی تواند عبور کند.
  • پارگی کیسه آب: اگر فیبروم در رحم خانم باردار بوجود آید، ممکن است به کیسه آب فشار وارد کند و در نهایت کیسه آب را پاره کند.
  • خونریزی شدید: این احتمال وجود دارد، بعد از زایمان، مادر دچار خونریزی شدیدی شود. دلیل آن وجود رگهای خونی بسیار در داخل فیبروم ها است. همچنین اگر پزشک معالج، متوجه وجود فیبروم در بدن مادر شود و ببیند که آن فیبروم دچار خونریزی شده است، باید مادر را در بیمارستان بستری کند و با مسکن و تب بر او را زیرنظر داشته باشد.

بیشتر بخوانید: همه چیز در مورد مراقبتهای دوران بارداری

در این مقاله سعی کردیم مهمترین نکات را در مورد فیبروم با شما در میان بگذاریم. شما می توانید سوالات و ابهامات خود را در بخش کامنتهای زیر همین مقاله مطرح کنید. سوالات شما توسط خانم دکتر جوانمرد پاسخ داده می شود. برای دریافت پاسخ خود به همین صفحه مراجعه کنید.

4.2/5 - (51 امتیاز)
بدون دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *