نیمی از عمل های هیسترکتومی رحم در جهان صرفا برای برداشتن فیبروم های رحمی بزرگ و علامت دار انجام می شود. بدلیل عوارض این جراحی، پزشکان سعی می کنند از روشهای کم تهاجم و جایگزین عمل هیسترکتومی استفاده کنند. عمل آمبولیزاسیون فیبروم یک روش درمان جدید فیبروم رحم بدون جراحی است.
از این روش برای درمان فیبروم های علامت داری که خیلی بزرگ نیستند اما باید با جراحی برداشته شوند، انجام می شود. برای آشنایی با نحوه انجام، نتایج درمان و عوارض آمبولیزاسیون رحم پیشنهاد می کنیم این مقاله را تا آخر بخوانید. برای دسترسی سریع به تیترها می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.
آمبولیزاسیون فیبروم رحمی چیست؟
آمبولیزاسیون فیبروم یکی از روشهای درمان فیبروم رحم بدون جراحی است که در آن رگهای رحمی فیبرومها مسدود می شوند تا عدم خونرسانی و تغذیه فیبروم باعث مرگ آن شود. برای آمبولیزاسیون، یک برش چند میلی متری روی کشاله ران ایجاد شده و از طریق آن یک کاتتر به طرف عروق رحمی تغذیه کننده فیبروم هدایت می شود.
سپس ترکیبی از مواد مسدود کننده به رگهای مورد نظر تزریق می شود. در پایان، کاتتر خارج شده و برای جلوگیری از خونریزی، 15 دقیقه روی محل برش، کیسه شن می گذارند. بعد محل برش بانداژ می شود. این جراحی 1-3 ساعت طول می کشد و تمام مراحل آن توسط متخصص رادیولوژیست با دستگاههای تصویر برداری چک می شود.
عمل آمبولیزاسیون برای چه کسانی مناسب است؟
به گفته دکتر منیژه جوانمرد خوشدل، جراح و متخصص زنان و زایمان، عمل بستن شریان رحمی برای خانم هایی مناسب است که بزرگی میوم آنها باعث بروز مشکلات زیر شده:
- آنمی یا کم خونی شدید
- بزرگی رحم یا شکم
- مشکلات ادراری، یبوست و نفخ
- دردهای مقاربتی
- ناباروری
- درد لگن، کمر و پاها
خانم هایی که به هر دلیلی نمی خواهند یا نمی توانند عمل میومکتومی و یا هیسترکتومی را انجام دهند، نیز می توانند با آمبولیزاسیون رحم درمان شوند.
برای درمان فیبروم رحم با روشهای غیر جراحی مثل آمبولیزاسیون می توانید به مطب خانم دکتر منیژه جوانمرد خوشدل، جراح و متخصص زنان و زایمان در شرق تهران مراجعه کنید. برای رزرو نوبت با شماره 77714405-021 تماس حاصل فرمایید.
نتیجه عمل بستن شریان رحمی
نتیجه عمل آمبولیزاسیون رحم شبیه عمل میومکتومی و برداشتن فیبروم است. بعد از 3 ماه، بیشتر علائم فیبروم برطرف شده و علائمی که باقی مانده طی 5 سال بعد از آمبولیزاسیون به مرور کاهش می یابند.
بعد از این عمل هر چند با تاخیر پریودی مواجه می شوید، اما بعد از چند ماه قاعدگی تان منظم شده و مشکلات پریودی ناشی از میوم مثل خونریزی و درد شدید قاعدگی نیز برطرف می شود. علاوه بر آن عمل آمبولیزاسیون رحم باعث دفع فیبروم در دوران پریودی می شود.
مزایای درمان فیبروم رحم با آمبولیزاسیون
آمبولیزاسیون رحم بدون نیاز به بیهوشی عمومی یا برش زدن روی شکم انجام می شود و با حداقل خونریزی همراه است. از دیگر مزایای این روش عبارت است از:
- بدون درد
- با بی حسی موضعی
- بدون ایجاد عوارض یائسگی مثل پوکی استخوان
- درمان همزمان تمام میوم های رحمی
- پایین بودن احتمال عود فیبروم بعد از درمان
- دوره نقاهت کوتاه
- کم تهاجم و کم ریسک
به علاوه، چند هفته بعد از این جراحی علائم آزاردهنده میوم مثل خونریزی سنگین در قاعدگی، بی اختیاری ادرار و بزرگی شکم یا رحم برطرف می شود.
آمادگی و مراقبتهای بعد از آمبولیزاسیون
قبل از عمل آمبولیزاسیون باید آزمایش انعقاد خون انجام دهید و برای این عمل ناشتا باشید. قبل از جراحی سرمی حاوی داروی بیحسی، مایعات، آنتی بیوتیک و مسکن دریافت می کنید. بعد از عمل هم باید یک شب بستری شوید و در صورتی که مشکلی نداشته باشید، مرخص خواهید شد. مراقبتهای بعد از این عمل عبارتند از:
- مصرف به موقع داروهای مسکن، آنتی بیوتیک، ضد تهوع یا ملین های تجویزی
- رعایت بهداشت واژن و لباس زیر برای جلوگیری از عفونت
- مراجعه به جراح برای معاینه رحم 1 تا 3 هفته بعد از عمل
- چکاپ رحم با سونوگرافی و ام آر آی در 3 تا 6 ماه بعد از عمل (طبق تجویز پزشک)
- مراجعه به پزشک در صورت درد غیر قابل تسکین، تب و لرز
- تمیز و خشک نگه داشتن محل برش روی کشاله ران
- خوردن غذاهای فیبردار و مایعات زیاد برای جلوگیری از یبوست
- نداشتن رابطه جنسی و استفاده از تامپون تا زمانی که پزشک اجازه بدهد
همچنین، تا یک ماه بعد از عمل ترشحات واژینالی آبکی دارید که طبیعی هستند. اما در صورت تغییر رنگ و بوی آنها باید سریع به جراح تان مراجعه کنید.
عوارض عمل آمبولیزاسیون رحم
بستن شریان رحمی برای درمان فیبروم رحم به طور عادی با عوارضی مثل درد، تهوع، استفراغ و ترشحات واژن همراه است که بعد از چند روز یا چند هفته بدون درمان بهبود می یابند. اما بعضی بیماران دچار عوارض ناخواسته دیگری نیز می شوند. عوارض آمبولیزاسیون فیبروم رحمی عبارتند از:
- عفونی شدن رحم
- یائسگی زودرس (در کمتر از 2% زنان نزدیک به سن یائسگی)
- قطع پریودی
- خونریزی واژن
- چسبندگی رحم یا لوله های رحم
- دردهایی که تا چند ماه ادامه دارند
- اختلال در خونرسانی تخمدانها
- صدمه دیدن یا انسداد اندامهای مجاور شریان رحمی فیبروم
همچنین ممکن است در کمتر از 1% بانوانی که با این روش درمان می شوند، رحم دچار آسیبها و صدمات مختلف شود.
برای عمل موفق فیبروم با آمبولیزاسیون و جلوگیری از عوارض ناخواسته آن، شما هم می توانید از تخصص خانم دکتر منیژه جوانمرد خوشدل، جراح و متخصص زنان و زایمان در این زمینه بهره مند شوید. برای رزرو نوبت با شماره 77714405-021 تماس حاصل فرمایید.
آمبولیزاسیون فیبروم باعث ناباروری می شود؟
به گفته دکتر جوانمرد خوشدل، زنانی که بعد از آمبولیزاسیون رحم می خواهند باردار شوند، باید توجه کنند که این عمل گاهی باعث ناباروری زنان می شود. چون بستن شریان رحمی می تواند با خطرات زیر همراه باشد:
- انسداد شریان تخمدان
- آسیب به رحم
- آسیب دیدگی تخمدانها
- چسبندگی لوله های رحمی
- یائسگی زودرس
این نوع از عوارض آمبولیزاسیون شریان رحمی باعث سخت تر حامله شدن خانمها یا بروز مشکلات بارداری مثل جفت نابجا یا مشکلات لانه گزینی جنین می شود. این عوارض برای همه زنان اتفاق نمی افتد و خیلی از آنها براحتی بعد از آمبولیزاسیون فیبروم باردار می شوند.
بیشتر بخوانید: رابطه فیبروم و نازایی
پرسش و پاسخ بستن شریان رحم
رایج ترین سوالات درباره آمبولیزاسیون (بستن شریان) رحم که از متخصص زنان پرسیده می شوند، عبارتند از:
هزینه آمبولیزاسیون رحم چقدر است؟
بستگی به نوع بیمارستان، طول مدت جراحی (1 تا 3 ساعت) و وسایل مصرفی دارد. برای اطلاع دقیق از هزینه ها می توانید به پزشک مورد نظرتان مراجعه کنید.
عفونت رحم بعد از عمل آمبولیزاسیون خطرناک است؟
عفونت از جدی ترین عوارض عمل آمبولیزاسیون است. در صورتی که با مصرف آنتی بیوتیکها، عفونت رحم خوب نشود، بدلیل خطرات جانی آن مجبور به انجام عمل هیسترکتومی رحم (خارج کردن رحم) هستید.
بعد از عمل بستن شریان رحم باید بستری شوم؟
بله. حداقل تا یک شب بعد از عمل باید تحت مراقبت باشید. اگر مشکل خاصی نداشته باشید، مرخص می شوید.
خونریزی واژن بعد از آمبولیزاسیون رحم نشانه چیست؟
خونریزی تا چند هفته یا چند ماه بعد از عمل بخاطر تجزیه بافت فیبروم است. البته ممکن است 6 هفته تا 3 ماه بعد از عمل یا حتی یکسال بعد از آن فیبروم ها دفع شوند. در صورتی که دفع فیبروم داشته باشید باید سریعتر به پزشک مراجعه کنید تا دچار خونریزی یا عفونت نشوید.
دوره نقاهت بعد از عمل بستن شریان رحمی میوم ها چقدر است؟
معمولا 7 تا 10 روز بعد از عمل می توانید به زندگی عادیتان برگردید.
آمبولیزاسیون رحم برای چه زنانی مناسب نیست؟
زنانی که باردار هستند یا دچار بیماریهایی مثل سرطان رحم، عفونت یا التهاب لگنی، بیماریهای عروقی یا حساسیت به مواد حاوی یُد هستند، نمی توانند آمبولیزاسیون فیبروم را انجام دهند.
اگر شما هم سوالی در این مورد دارید، در بخش نظرات می توانید سوالات خود را از ما بپرسید.