زگیل تناسلی: روش های انتقال و پیشگیری

زگیل تناسلی

زگیل تناسلی، زائده هایی گوشتی رنگ یا خاکستری هستند که در ناحیه تناسلی و اطراف مقعد مردان و زنان ایجاد می شوند. زگیل های تناسلی گاهی اوقات زگیل های مقاربتی نیز نامیده می شوند. ویروس  پاپیلومای انسانی (HPV) عامل ایجاد زگیل های تناسلی است که شایع ترین بیماری مقاربتی (STD) به شمار می رود. هم مردان و هم زنان در هر سنی ممکن است به این عارضه مبتلا شوند. در این مقاله به روشهای انتقال زگیل تناسلی و نیز راههای پیشگیری از ابتلا به آن خواهیم پرداخت. همچنین انواع کم خطر و پر خطر این ویروس مورد بررسی قرار خواهد گرفت. برای دسترسی به پاسخ سوالات خود می‌توانید از فهرست زیر استفاده کنید.

چرا به زگیل تناسلی  مبتلا می شویم؟

زگیل تناسلی یک بیماری بسیار مسری است و احتمال ابتلا به این بیماری حتی با یک بار تماس جنسی با فرد آلوده بسیار بالاست. عامل اصلی به وجود آورنده ی زگیل تناسلی نوعی ویروس به نام پاپیلومای انسانی (HPV) است. زگیل های معمولی با زگیل های تناسلی فرق دارند و در اثر انواع مختلفی از HPV که پوست را آلوده می کنند، ایجاد می شوند. بیش از 100 نوع ویروس HPV شناسایی شده اند، اما 40 نوع از این ویروس می توانند ناحیه تناسلی را درگیر سازند. دو نوع ویروس خاص (HPV-6 و HPV-11)، عامل بروز بیشتر زگیل های دستگاه تناسلی هستند که در گروه ویروس های “کم خطر” دسته بندی می شوند، یعنی به ندرت به سرطان منجر می شوند. مشخص شده است که سایر انواع HPV باعث بروز تغییرات پیش سرطانی و سرطان دهانه رحم در زنان هستند. HPV-16 ، یکی از انواع “پرخطر” است که در 50 درصد از موارد به سرطان دهانه رحم منجر می شود. ژنوتیپ های 18، 31، 33، 35، 39، 45، 51، 52، 56، 58، 59 و 68 نیز در گروه “پرخطر” قرار دارند. انواع پرخطرHPV، انواع “انکوژنیک‌” نیز نامیده می شوند. گمان می رود که HPV عامل تمام موارد (100 درصد) سرطان دهانه رحم است. برای تشخیص درست زگیل تناسلی و درمان آن باید سریع اقدام کرد چرا که مشکلات زیادی برای بیمار ایجاد می کند.

ویروس اچ پی وی

در صورتی که زگیل تناسلی مشاهده کردید برای تشخیص کم خطر یا پر خطر بودن آن در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید. جهت درمان زگیل تناسلی خود می توانید از تخصص خانم دکتر منیژه جوانمرد خوشدل جراح و متخصص زنان بهره مند شوید. جهت دریافت مشاوره تخصصی و رزرو نوبت با شماره 77714405-021 تماس بگیرید.

زگیل تناسلی چه شکلی است و در کجا ظاهر می شود؟

زگیل تناسلی در مردان عمدتا در مجرای ادرار، آلت تناسلی، پوست بیضه و ناحیه‌ ی مقعد ایجاد می شود. زگیل‌های ظاهر شده بر روی بدنه آلت تناسلی به شکل توده‌ های برجسته و نرم با سطحی صاف هستند، در حالی که این زگیل ها در مقعد دارای سطحی ناهموار بوده و همراه با برآمدگی‌های انگشت مانند بسیاری (زگیل‌ های مقعد) دیده شوند. برخی از آنها ممکن است شبیه مروارید و گل‌ کلم به نظر برسند یا دارای سطحی ناهموار و اندکی تیره باشند. اکثر این ضایعات برجسته هستند، اما برخی از آنها ممکن است صاف بوده و فاصله آنها از سطح پوست، ناچیز باشد. در برخی از موارد ممکن است این ضایعات زیر موی زائد یا در داخل پوستِ سرِ آلت جنسی ختنه نشده، پنهان شوند.

شکل ظاهری زگیل تناسلی در زنان نیز مشابه موارد ذکر شده در بالاست و معمولاً در نواحی مرطوب لبه های کوچک فرج و دهانه واژن ظاهر می شوند. در صورت وجود ضایعات قابل مشاهده در قسمت بیرونی دستگاه تناسلی باید کانال واژن، دهانه رحم و ناحیه مقعد به طور کامل مورد معاینه قرار گیرند. بیشتر زگیل های تناسلی ایجاد شده در ناحیه واژن غالبا بدون علامت هستند. در موارد نادر، ممکن است دچار خونریزی بعد از رابطه جنسی، خارش یا ترشحات واژنی شوید.

شکل زگیل تناسلی

چطور زگیل تناسلی به افراد دیگر منتقل می شود؟

ذرات ویروسی می توانند از طریق ساییدگی میکروسکوپی که در طول فعالیت جنسی در ناحیه تناسلی اتفاق می افتد، به پوست و سطوح مخاطی نفوذ کنند. پس از هجوم HPV به سلولها ممکن است یک دوره نهفتگی چند ماهه تا چند ساله رخ دهد که در طی این دوره، هیچ گونه علائم عفونت مشاهده نمی شوند. معمولا در حدود دو سوم از افرادی که با فرد مبتلا به زگیل تناسلی در تماس جنسی باشند، در عرض سه ماه به این بیماری دچار خواهند شد. استفاده از قرص های ضد بارداری بطور غیر مستقیم با ابتلا به زگیل تناسلی در ارتباط است زیرا مصرف این قرص ها می تواند باعث افزایش تعداد رابطه های جنسی خطرناک، داشتن چندین شریک جنسی و شروع رابطه ی جنسی در سنین پایین شود.

زگیل تناسلی در کودکان زیر ۳ سال از طریق شیوه های غیر جنسی مانند تماس مستقیم دست منتقل می شوند. با این حال، با مشاهده این بیماری در کودکان باید احتمال سوء استفاده ی جنسی از آنها را نیز در نظر گرفت.

راههای انتقال زگیل تناسلی

زگیل تناسلی (HPV)چه عوارضی دارد؟

اگرچه زگیل های تناسلی بدون درد هستند، اما ممکن است محل بروز، اندازه و یا احساس خارش ناشی از آنها آزار دهنده باشد. اندازه زگیل تناسلی معمولا از کمتر از یک میلی متر (تک زگیل) تا چند سانتی متر مربع (چندین زگیل بهم پیوسته) متغیر است. مبتلایان اغلب از وجود توده های بدون درد، احساس خارش و ترشح شکایت دارند.
در موارد نادر، زگیل تناسلی ممکن است دهانه مجرای ادرار را نیز درگیر کند و در این صورت، بیمار با خونریزی یا انسداد مجرای ادرار مواجه می شود. در حدود ۲۰ درصد از افراد دارای زگیل تناسلی به سایر بیماری های مقاربتی (STD) نیز مبتلا خواهند شد.

خارش ناحیه

روش های پیشگیری از ابتلا به زگیل تناسلی

واکسن های مختلفی برای جلوگیری از ابتلا به زگیل تناسلی تا کنون معرفی شده اند که در ادامه با آنها آشنا خواهید شد:

واکسن گارداسیل (Gardasil)

برای استفاده در زنان و مردان بین سنین 9 تا 26 سال در سال 2006 تأیید شده است. این واکسن بی خطر است و میتواند از بروز عفونت چهار نوع بسیار شایعHPV  (6 ،11، 16 و 18) در زنانی که قبلا در معرض این ویروس نبوده اند، جلوگیری کند. این واکسن در برابر تمام انواع HPV محافظت ایجاد نمی کند. تزریق واکسن به مبتلایان به HPV اثر چندانی ندارد.

واکسن گارداسیل ۹ (واکسن نه گانه)

شامل ویروس‌های واکسن گارداسیل معمولی (4 نوع) و همچنین انواع ۳۱، ۳۳، ۴۵، ۵۲ و 58 از خانواده ی HPV است. این واکسن نیز برای زنان و مردان 9 تا ۲۶ساله تأیید شده است.

واکسن گارداسیل 9

واکسن سرواریکس

این واکسن برای مقابله با دو نوع 16 و 18 ویروس HPV برای زنان 10 تا 25 تائید شد. اما این واکسن در سال 2016 از بازار جمع آوری شد.

استفاده از کاندوم و پرهیز از رابطه جنسی

از آنجایی که هیچ درمانی ۱۰۰ % موثر نیست، باید در صورت امکان از شیوع ویروس HPV که باعث زگیل تناسلی و برخی سرطان‌ها می‌شود، جلوگیری کرد. با استفاده از کاندوم و خودداری فرد آلوده از انجام فعالیت جنسی تا زمان کامل شدن دوره درمان می توان میزان انتقال زگیل تناسلی را کاهش داد.

چه زمانی برای زگیل تناسلی باید به پزشک مراجعه کرد؟

در صورت ابتلا به زگیل تناسلی یا در صورت خونریزی زگیل‌ها که با فشار مستقیم قابل کنترل نباشند، حتما باید به پزشک مراجعه کنید. مسدود شدن دهانه مجرای ادرار توسط زگیل تناسلی و بروز مشکل دفع ادرار، یک وضعیت اورژانسی است که باید فورا درمان شود. اگر با خواندن این مقاله متوجه شدید دچار زگیل تناسلی هستید حتما به پزشک مراجعه کنید تا نوع زگیل را مشخص و در نهایت درمان کند.

در صورت ابتلا به زگیل تناسلی در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید. جهت تشخیص نوع و درمان زگیل تناسلی می توانید از تخصص خانم دکتر منیژه جوانمرد خوشدل، جراح و متخصص زنان بهره مند شوید. جهت دریافت مشاوره تخصصی و رزرو نوبت با شماره 77714405-021 تماس بگیرید.

سخن پایانی

زگیل تناسلی یک بیماری مقاربتی است که به سرعت از طریق رابطه جنسی به شریک جنسی شما منتقل می شود. زگیل تناسلی روی دستگاه تناسلی مردان و زنان ظاهر می شوند. این ویروس ها دو نوع کم خطر و پر خطر دارند که نوع پر خطر آن عامل 100% از سرطانهای دهانه رحم است. هرچند روش پیشگیری قطعی برای آن وجود ندارد ولی می توان با استفاده از واکسن های مختلف، استفاده از کاندوم و پرهیز از رابطه جنسی در زمان بروز زگیل از ابتلا و انتقال آن به دیگران پیشگیری کرد.

امیدواریم نکات گفته شده در شناخت شما با این بیماری موثر بوده باشد. با این حال اگر سوال یا ابهامی داشتید، در بخش نظرات زیر همین مقاله با ما در میان بگذارید.

4.2/5 - (5 امتیاز)
بدون دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *